Semesterfirare = sopsorteringsbov?

När jag jobbade i en mindre kommun med många fritidshus, bebodda endast under några veckor per år funderade jag och min kollega en del på hur det var med sopsorteringen i dessa fritidshus. Var man sopsorteringsbov som struntade i sorteringen eller beror det enbart på hur man normalt beter sig hemma? Med tiden kom vi alltmer fram till det senare. Sommargäster som sorterar matavfall hemma efterlyste detsamma vid fritidsboendet. Trycket på återvinningsstationerna ökar markant på sommaren. Däremot tycktes det vara sämre bland de som bara gör korta besök på hotell eller i hyrda stugor, jämfört med dem som regelbundet återkommer till samma stuga.

När jag själv i somras hyrde in mig i en lägenhet i norra Sverige ställdes jag inför ett dilemma. Efter att ha tittat på FTI-s hemsida konstaterade jag att det var 13 mil till närmaste återvinningsstation. Ja, vi skulle i och för sig passera i närheten när vi skulle åka hem, men orkar man verkligen spara en veckas förpackningar, packa med sig dem och ta sig tid att leta upp återvinningsstationen? Det hade såklart varit praktiskt möjligt, men här är mitt erkännande: Den där veckan var jag en semestrande sopsorteringsbov.

Jag är inte stolt över mitt beslut. Reslutatet av beslutet visade tydligt vilken skillnad det blir i avfallsmängd i soptunnan när man inte sorterar ut sitt matavfall, sina mjölkpaket och allt annat. Vi slängde nog lika många soppåsar på en vecka där som vi normalt gör under tre veckor hemma.

Vi åkte en sväng till Norge också, tänk om man hade vetat att det fanns sorteringsmöjligheter där också…

norsk sortering

Norska kärl för matavfall respektive glas/metall.

norska söppel

Norsk soptunna, för ”söppel”.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg