Robotsortering – framtiden för ökad byggavfallssortering?

När jag bläddrade igenom förra veckans Ny Teknik fastnade blicken på rubriken ”Smarta robotar tar hand om skräpet från bygget”. Ett finskt företag har tagit vanliga industri­robotar och har försett dem med kameror, laserskanner, metalldetektor och andra sensorer. Detta gör att de känner igen olika material och kan sortera avfallet i olika fraktioner. Enligt tillverkarna sorterar de avfallet snabbare än vad en människa skulle kunna.

Med tåliga robotar är det här ett sätt att minska arbetsmiljöproblematiken inom avfallssortering. Byggavfall kan i många fall vara vasst och dammigt att hantera. Men samtidigt tycker jag inte att man nu kan tänka ”åh, så bra, nu behöver vi inte sopsortera mer – robotar kommer att fixa allt”. Jag är fast övertygad om att resultaten blir bäst vid sortering vid källan, eftersom det minskar risken för förorening av material. Det borde rimligtvis också vara billigare.

Men världen är som den är och allt avfall blir långt ifrån exemplariskt sorterat från början. Då är det utmärkt med tekniska lösningar som robotsortering som inte kräver ett val mellan sortering och god arbetsmiljö.

Byggavfallscontainer i behov av sortering

Byggavfallscontainer i behov av sortering.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg