Kartläggning av sophämtarnas arbetsmiljö

Biltrafikens arbetsgivareförbund och Transportarbetareförbundet har beslutat att genomföra ett projekt som ska ledas av deras gemensamma yrkes- och arbetsmiljönämnd TYA (Transportfackens Yrkes- och arbetsmiljönämnd).

Projektet går ut på att göra puls- och muskelmätningar på sophämtare under hela arbetsdagar, för att se av vilken karaktär belastningen är och hur hög den är. Mätningarna kommer att utföras på olika orter i landet, med fokus på baklastarhämtning. Olika typer av bebyggelse och hämtningsområden kommer att jämföras med varandra, flerbostadshus, villatätort och landsbygd. För att ge jämförande data kommer också sidlastarförare att delta i mätningarna. Mätningarna kommer att utföras av Karolinska Institutet och Centrum för belastningsskadeforskning.

P1020592

Utöver mätningarna kommer det att finnas arbetsgrupper med personer inom branschen. Arbetsgrupperna ska arbeta med olika inriktningar för att komma fram till förslag om ändringar/förbättringar utifrån projektets mätresultat.

Jag och min kollega Jan kommer att medverka i projektet som biträdande projektledare, vilket vi verkligen ser fram emot!

Läs mer om projektet ”Sophämtarnas arbetsmiljö – allas ansvar” på TYA-s hemsida.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg