Källsortering tar aldrig semester – men det kan bli knepigare

Ett inbjudande källsorteringsrum

Nu är semestern slut och det är dags att återgå till de vardagliga rutinerna igen. Hemma är jag van att ha tillgång till grannskapets källsorteringsrum där jag kan källsortera mitt avfall. Det är bekvämt att lämna alla fraktioner nära hemmet istället för att behöva samla massor hemma tills jag en dag orkar bege mig iväg till en återvinningsstation. Men på sommaren då man ofta är bortrest så blir källsorteringen ibland lite knepigare. Men bara för att du tar semester så får inte källsorteringen göra detsamma!

Sommarstugelivet

Jag tillbringade min första semestervecka i sommarstugan i Loftahammar, Västerviks kommun. Det innebär en ny kommun med andra förutsättningar för avfallshanteringen än vad jag är van vid i min hemkommun Linköping. Sommarstugor har ofta lite andra förutsättningar med särskilda abonnemang jämfört med permanentboenden. I Västerviks kommun finns det bra abonnemang för permanentboende för källsortering nära hushållen. Det fick jag veta när jag besökte Västerviks kommun för att presentera mitt examensarbete. Du kan välja att ha flera kärl för att kunna sortera ut till exempel pappers- och plastförpackningar vid fastigheten. Det är bekvämt för hushållen att kunna sortera fastighetsnära. Men för sommarstugor är verkligheten annorlunda. Vi har i sommarstugan ett kärl för allt avfall. Det innebär att vi måste samla på oss en massa förpackningsavfall i vår trånga sommarstuga för att sedan åka till närmaste återvinningsstation.

En återvinningsstation som turistmål?

Det tar emot lite och en varm sommardag kanske inte återvinningsstationen är det turistmål du helst vill besöka… Men det går om viljan finns där! Och att åka till en återvinningsstation är inte så jobbigt egentligen, det är bara att man blivit van vid bekvämligheterna hemma. Vid besöket i sommarstugan så inses det vilken lyx som finns där hemma i källsorteringsrummet.

 

Campinglivet

Efter veckan i sommarstugan var nästa stopp en camping nära Askersund dit vi släpade med husvagnen. Vi besökte samma camping för två år sedan och då saknades mycket källsorteringsmöjligheter.

En härlig sommarbild från stranden

Men nu, när vi anlände till campingen, var i princip det första mötte oss i receptionen en grön påse för utsortering av matavfall. Inte nog med det så fanns det möjlighet att sortera ut pappers-. plast- och glasförpackningar samt pant på campingens område. Det enda som saknades var metallförpackningar. Och visst finns samma utrymmesproblematik för källsortering i husvagnen som i sommarstugan. Men på campingen kan du ta med dig lite avfall åt gången och källsortera varje gång du går till toaletterna. Campinglivet var i detta fall smidigare än sommarstugelivet.

 

Källsortering på semestern

Visst är det viktigt att kunna källsortera även på semestern då vi ofta är bortresta. Men att besöka en annan kommun med helt andra förutsättningar för avfallshanteringen kan vara förvirrande för vem som helst. Och förutsättningarna för kommuner att erbjuda sommargäster samma förutsättningar som kommuninvånarna kan vara knepigt. Men att erbjuda tydlig information och upplysa sommargäster om kommunens tillvägagångssätt för att hantera avfall anser jag är viktigt. Inte minst för att minska nedskräpningen på våra stränder och i vår natur.

Jag känner ändå att jag har gjort allt jag kunnat för att upprätthålla källsorteringen denna sommar. Jag ser fram emot att se vilka förutsättningar för avfallshantering som väntar mig i sommarstugan och på campingen nästkommande somrar.