Avfallshanteringen kring OS orsak till bojkott?

Vinter-OS i Sotji invigs på fredag. Själv är jag mycket sportintresserad när det gäller att följa sport på tv (men är desto sämre på att utöva så mycket själv). Inför årets olympiska spel är det många saker som gör att jag inte känner mig så engagerad som jag brukar.

Det beror delvis på att SVT inte sänder i år och att tidsskillnaden kommer att märkas. Den största orsaken är dock alla rapporterna om miljöförstöring och hemska förutsättningar för arbetare och boende i Sotji. OS ska vara något roligt, men dessa omständigheter har  gjort att OS inte alls känns lika lockande. Från början var det de ryska anti-gaylagarna som gav upphov till diskussioner och kritik. På senare tid har även slavarbete, bristande respekt för de mänskliga rättigheterna och miljöförstöring vid byggnationer i OS-orten ökat på kritiken mot Sotji som val av OS-stad.

Att bygga upp all infrastruktur i Sotji har kostat pengar. Mycket pengar. 340 miljarder kronor sägs det.  Att det dessutom kostar miljö, mycket miljö, är fruktansvärt. Man kan undra vad som kommer att hända med alla nya anläggningar och hotell efter OS. Och alla människor som har råkat illa ut.

Rapporterna om miljöförstöring är många. Ekot har t.ex. rapporterat om den flod som tidigare användes till dricksvattenproduktion, men som förstördes av bland annat byggavfall sedan man byggde en bro över den.

Byggavfall verkar även dumpas både här och där bredvid folks bostäder. Den illegala avfallshanteringen tycks delvis bero på att det är 30 mil till närmaste avfallsanläggning, enligt denna artikel i GP. Olagliga soptippar har därför skapats runt om Sotji.

Jag hoppas att Internationella olympiska kommittén (IOK) kommer att ta till sig av all kritik inför framtida utnämnanden av OS-städer. Ryssarna lovade väl i och för sig att Sotji-OS skulle bli grönt, men det uppmärksammades tidigt att detta inte följdes. I IOK-s stadgar, Olympic charter, finns dessa fina rader (regel 2, punkt 13):

The  mission  of  the  IOC  is  to  promote  Olympism  throughout  the  world  and  to  lead  the Olympic Movement. The IOC’s role is:
/…/  to encourage and support a responsible concern for environmental issues, to promote sustainable  development  in  sport  and  to  require  that  the  Olympic  Games  are  held accordingly.

Där står klart och tydligt vad som gäller, men som i så många andra fall kräver det såklart uppföljning för att kontrollera att det stämmer.

Välj blogg och få våra viktigaste inlägg en gång i veckan direkt till din inkorg