Shoppinggata

Tar handelns omstrukturering paus över påsken?

Diskussionerna och debatten kring handelns förändrade förutsättningar har intensifierats enligt min uppfattning. Det skrivs mycket om ökande e-handel och förändrade konsumentbeteenden. Handeln har tidigare flyttat ut externt och nu tar e-handeln marknadsandelar från den fysiska. Många skeptiker uttrycker detta som en vilja i att hålla kvar i det gamla. Att vi borde göra som vi alltid gjort. Handla mat på samma sätt som våra föräldrar gjorde. Välja nya kläder på samma sätt som generationerna tidigare alltid gjort. Men så funkar det inte. Vi lever allt mer i den digitala världen. När umgängessätt och resvanor ändras, så varför skulle vi inte använda staden annorlunda och utnyttja digitaliseringen när vi väljer och köper både varor och upplevelser?

Vid några tillfällen varje år tror jag att vi ändå är väldigt traditionella. Då gör vi nog i högre utsträckning som vi alltid gjort. Och det är vid jul, midsommar och påsk. Och nu står vi inför påsken och då är det mycket tradition kring det vi äter. Lösgodisförsäljningen skjuter i höjden och vi äter ägg som aldrig förr. Min egen hemmagjorda spaning säger att vi också tillfälligt går tillbaka till traditionella inköpssätt. Vi går till Ica eller Coop och bunkrar lösgodis och påskmat, precis som vi alltid gjort. Och vi går gärna ut på stan eller ett närbeläget köpcentrum för att shoppa och fika. För under påsken har vi tid. Om det är öppet förstås.

För ska handelns omstrukturering ta paus så fordras det att butikerna är öppna. Förväntningarna på tillgänglighet tar inte paus. Förväntningarna närmar sig allt mer den digitala världens fullständiga öppenhet. Håller man kvar i gamla tiders öppettider så pausar inte omstruktureringen. Det är just nu över påsken som fokus ligger på den fysiska handeln. Då kommer kunden gå förbi den stängda butiken och handlaren drar alltså inte nytta av ruschen. Och den kunden kommer heller inte tillbaka när digitaliseringen tar fart efter helgen.

Men handeln förändras över tiden, det kan inte påskens rusch ändra på.

Glad påsk!