Stadsutveckling, på riktigt

En förstudie följs alltid av en riktig studie, om allt går bra. Och nu har vi gjort en förstudie, som pekar på att en urban stadsutvecklings-hub vore det helt rätta att gå vidare med. Förstudien säger att man ofta har olika sajter att titta på för tex PBL, men inte så många som pratar om världen ur ett större perspektiv – men även ett mycket mindre.


Photo: Viadimir Kudinov, Via: unsplash

Namn avslöjas när det finns, men vi kan ändå berätta att vi har ett par personer i en nätverksgrupp, som ska skaka fram olika projekt i större eller mindre städer åt oss. Förutom att vi själva sitter och letar för fullt på nätet. Där finns Mexico som gör grönt bränsle av kaktusblommor, där finns batterifabriken i Skellefteå och där finns också Pakistan som planterar träd mot erosion. Vi kommer inte heller flyga (Greta-effekten), utan sköta det mesta via skype eller e-mail.

Det finns så många projekt men ändå så få som lär sig av hur man samverkar. Många undersökningar visar också hur dålig en kommun är på att samverka. Både inom projekt i kommunen, men också mellan olika kommuner.

Utöver våra projekt som kan ge inspiration från övriga världen, så kommer vi också så småningom erbjuda konferenser där man kan prata om upptäckter – live eller via en länk, vi kommer ha data och research från olika forskare, ett urbant nätverk där bloggar och poddar kan uppstå, och en testbädd där nya och innovativa lösningar kan få hända.

Vilka projekt vi kommer välja ut… ja det återstår att se. Vilka projekt är mest spännande, vilka projekt som får hjärtat att slå lite hårdare eller kanske bara vilka som är mest matnyttiga för oss och för andra – det återkommer vi om!