Sofie Jönsson och Miomira Ristic på platsbesök.

Lilla återbruksskolan – återbruk för fegisar – del 2

På allmän begäran är den tillbaka: Lilla återbrukskolan – återbruk för fegisar, med en del två. Jag vill börja med att tacka för all engagemang samt delande av erfarenheter och åsikter i samband med förra inlägget. Det är just det här som det handlar om, själva utbytet. Tillsammans kan vi göra de hållbara lösningarna till de vedertagna och beprövade lösningarna som är ”top of mind”.

Här kommer ytterligare 5 tips på enkla sätt att jobba med återbruk i ditt byggprojekt:

1. Checklista inventering
Ett enkelt sätt att komma igång tidigt är att lägga till några punkter på sin checklista vid inventering/platsbesök i starten av projektet, utifrån vad en är van att jobba med. Det kan vara kolla märkning av dörrar, omfattning akustikplattor undertak eller förteckning lös inredning. Detta gör vi ju som arkitekter ofta ändå men just dokumentationen ger en samsyn tidigt.

2. Spill
Utöver att försöker minimera spill under projektering, kan vara val av indelning eller minska antal typer, så är en möjlighet att ta kontakt med leverantörer. Ex. kakel, finns det plattor som blivit över eller felbeställda som vi kan skapa något karaktäristisk mönster, och ha dialogen kring garantier och publicitet.

3. Demonteringsanvisningar
Använd redan befintliga demonteringsanvisningar, vi behöver inte uppfylla hjulet varje gång och tampas med de osäkerheter som detta medför. Fråga i nätverk och leta i digitala verktyg.

4. Logistik
En stor utmaning som också mycket återbruk faller på är tyvärr logistiken. Se till att tidigt hitta en lokal inom beståndet som står ledig att mellanlagra tex möbler eller byggelement. Låt detta styra omfattning/prioritering, bättre att återbruka det som går enkelt än att stryka allt, som det ofta annars blir. Ett annat alternativ är att se över etappindelning inom projektet och vilka egna ytor som kan tillskapas för mellanlagring och projektera återbruket utifrån det.

5. Återbruk hos leverantör
Sista men inte minst, glöm inte att kolla hos leverantörerna. Fler och fler för var dag erbjuder både återbrukade produkter till försäljning och rekonditionering av egna produkter. Ofta till ett bra pris och med garantier. Så är det upp till oss att skapa en efterfrågan så att fler produkter/tjänster av denna typ blir standard.

Hoppas dessa tips inspirerar till att göra lite mer. Vi börjar med många bäckars små, redan har mycket hänt både i branschen och på marknaden vad gäller hållbarhet- och återbruksfrågor sedan förra blogginlägget. Nya direktiv från EU tvingar oss också att växla upp och jag är helt övertygad om att det kommer hända mycket de närmsta åren!

Foto: Märit Lagheim. På fotot: Sofie Jönsson och Miomira Ristic på platsbesök.

Läs mer:
Lilla återbruksskolan – del 1
Arkitektur | Tyréns (tyrens.se)