Lilla återbruksskolan – återbruk för fegisar
Reflektioner av Sofie Jönsson från Tyréns Arkitekturakademi.
Många är vi som försöker bemästra konsten av återbruk. Ändå går det ganska trögt på flera fronter, och hindren kan vara många: budget, tidspress, garantier, lagstiftning och så vidare. Trots kämparglöden och det goda hoppets sinne tvingas många av oss halvvägs in i projektet likväl inse att ambitionerna behöver sänkas. Men viktigt då är att inte känns sig nedslagen utan se det som ett steg i rätt riktigt, utökning av kunskapsbanken.
För att vara framgångsrik i ett återbruksprojekt krävs kunskap och erfarenhet. Men finns inte det krävs istället mod. Mod att våga försöka och mod att ställa de jobbiga frågorna. Och finns inte heller mod, då finns denna lilla guide med låg tröskel här för dig.
Lilla återbruksskolan – återbruk för fegisar
- Demonterbarhet
Om omständigheterna ser ut så att det inte går att använda sig av återbruk i projektet, se då i alla fall till att det som byggs nu enkelt går att återbruka framöver genom demonterbarhet. I upphandlingen ska det framgå användning av skruv istället för spikar samt att lim inte ska användas för vidhäftning, som några exempel. - Märkning
Se över vad du har för byggnadskomponenter, ex dörrar och glaspartier, genom att dokumentera deras märkning och de krav komponenterna möter. Kanske har inte kraven ändrats från den tidens byggen? Eller finns det en annan plats som idag är mer lämpad för komponenten. - Lös inredning
Få koll på vilken lös inredning du har att utgå ifrån, och låt produkterna utgöra basen för inredningskonceptet, vare sig det är nybyggnad eller ombyggnad. Genom att jobba med rekonditionering går det dessutom att göra så att produkten ser ut som ny, samt kan anpassas till tidigare framtagna koncept. Vissa leverantörer lämnar dessutom garantier om du rekonditionerar på samma ställe som varan ursprungligen kom från. - Nätverk & appar
På bara några år har det dykt upp flertalet hjälpmedel för dig som vill jobba med återbruk. Flera hemsidor som likt blocket agerar mellanhand för köp och sälj av återbrukade varor. Som ett annat exempel finns det också idag fler än en storts app som kan hjälpa dig med inventering av exempelvis lös inredning. Ta hjälpa och nyttja verktygen istället för att uppfinna hjulet på nytt. - Referensprojekt
Och på tal om att inte uppfinna hjulet på nytt. Det finns idag en uppsjö av goda exempel på ambitiösa återbruksprojekt. En sökning bort så kan du finna svaret på just de frågor du tampas med i ditt projekt. Låt dig inspireras av vad andra har gjort och anpassa till just ditt projekt – och låt sen andra inspireras av dig.
Så vad vill jag få ut av det här blogginlägget? Ena delen är att inspirera och peppa att antingen ta första steget eller att våga mer. Andra delen är att skapa diskussion, kanske även provocera lite, säkert finns det en och annan som inte helt håller med om punkterna ovan eller har andra typer av invändningar. Ju mer vi börjar prata återbruk desto större chans till förändring i attityd till hur vi ser på återbruksfrågan initialt i projekten, men även cirkularitet i stort. Samtidigt som en del av mig är så otroligt trött på att bara prata återbruk – vi måste börja agera också.
Med det sagt vill jag uppmuntra till att snegla upp och ta en ny titt på Lilla återbruksskolans lista igen och börja implementera direkt.
För egen del står transformation på schemat. Inspirerad efter Arkitekturakademins studieresa till Oslo blir det härnäst en djupdykning i hur material genom ny funktion kan få nytt liv. Vilket får bli min hjärtefråga i nästkommande projekt. Det här blir kul!
1. Bordsskiva av restbitar från golvplattor, Spaces Oslo
2. Takelement av kasserade fiskbrickor och återvunnen plast, Oslo Löa
3. Fasad av spill fibersementskivor och aluminium, Spaces Oslo
4. Akustikvägg av tidigare lister, Skur 38 Oslo
Skribent: Sofie Jönsson, arkitekt på Tyréns
Om Arkitekturakademin
- Arkitekterna utbildas i processledning för cirkulära samhällen
- Utbildningen är finansierad av Sven Tyréns Stiftelse
- 45-60 arkitekter utbildas under tre år
- Rektorer för utbildningen är Linda Tholence och Katrin Berkefelt, arkitekter och avdelningschefer på Tyréns.