Skepparklocka Tyréns

Det blir glitterduschen för dig!

I oktober 2017 åkte vi på studieresa till Paris. Ett av det i förväg utvalda besöksmålen var Les Grands Voisins. Det var då och är fortfarande överväldigande att se människors uppfinningsrikedom och vilja att hitta sätt och lösningar tillsammans och skapa plattformar för gemenskap. Vi rycktes med men fick ju bara ett skrap på ytan och under en millisekund uppleva den lilla gemenskapen i den stora världsstaden.

Vi upplevde det som att allt byggde på återbruk, cirkulär ekonomi och permakultur – allt som väcker så stort engagemang hos oss. Såklart har vi mycket kvar i tankarna efter detta mötet, men en sak som har fått ta lite extra plats i våra hjärtan är glitterduschen. Ibland allt det kreativa där i Les Grand Voisins fanns något som vi först inte förstod var det var. När vi väl upptäckte denna genialiska manick ville vi alla ta en dusch i glamouren.

Begreppet glitterdusch har levt kvar och spridit sig inom Tyréns.

Det var en dusch, sammansatt av återbrukat material som gav oss en dusch av glitter. Svårslaget! Vi tänkte att vi måste ta med idén hem och genast med hjälp av våra ingenjörskollegor sätta ihop en liknande tingest. Så blev det aldrig, men från denna smått kylslagna, men energirika dag i Paris 2017 har begreppet glitterdusch levt kvar på avdelningen och spridit sig. Många kollegor idag vet vad detta begreppet betyder; ”dags att stå i glitterduschen, det blir glitterduschen för dig”.

Glitterdusch Paris

Anna Seling och Åsa Eneroth tar en dusch i glitter.

När klockan slår är det dags att fira

Vikten av att fira framgångar är ett ständigt återkommande påstående och önskemål från oss alla. Det svåra är ibland att hitta bra sätt för det. Glitterduschen känns genialiskt – ett enkelt grepp, något man kan göra för att boosta sig lite extra, eller tillsammans för att fira en framgång. Nu kanske inte glitterdusch är det mest hållbara alternativet och vi hade kanske till slut haft glitterspår i alla mattor på kontoret. Lite av en samlare och förkärlek till gamla ting lyckades jag komma över en skeppsklocka. En sådan där härligt stor och skinande sak i mässing. Ljudet är dovt och behagligt och kanske inget som var positivt laddat på havet då det begav sig. Men idag, när det ljuder från plan 2 i B-huset på Tyréns kontor i Malmö, då är det positivt laddat. Då vet vi att vi vunnit ett anbud, levererat eller fått positiv respons från beställare eller kollega eller något annat som är värt att slå ett slag för eller mer.

När klockan ljuder vet vi att vi vunnit ett anbud eller fått positiv respons från en beställare.

Effekten blir att kollegor frågar av vilken anledning klockan är slagen och det utdelas gratulationer och hurrarop. På detta sätt får vi kunskap om vad som händer, vi får dela med oss och får berömma varandra, allt bara genom en symbolisk handling. Bakom denna enkla symboliska handling ligger hårt arbete, teamwork, kämparglöd och engagemang för våra uppdrag, samarbeten och beställare.

Anna Olsson
avdelningschef Stadsutveckling