Våga fråga – ett sätt att uppmuntra till mer återbruk
Har du blivit upprörd någon gång för att någon bara kastat något som inte behövde kastas? Sedan blivit arg på dig själv för att du inte sa något innan det var för sent? Det ställdes jag inför efter mitt senaste besök på återvinningscentralen. Ett besök som genererat nya idéer för mig, och kanske kan det bidra till nya lösningar framåt?
Jag var till återvinningscentralen där jag bor för ca en månad sedan. En central som enligt mig är i framkant och förtjänar massor av beröm. Där kan jag lätt lämna in grejer som kan användas igen, donera pant, kläder, och dom tar tillvara på byggmaterial som inte behöver kastas. Det är jättebra, samtidigt får jag direkt idéer som skulle kunna utveckla tillvaratagandet.
När jag var där senast såg jag ett fördelarskåp för ett golvvärmesystem kastas rätt ner i metallcontainern. Skåpet var av ett känt fabrikat och dessutom såg skicket ut att vara helt perfekt, det såg nytt ut.
Något som slog mig var att jag borde sagt till. Jag borde ha frågat; Ska du verkligen kasta det där?
Det hade kunnat leda till att jag kunde tipsa om containern som stod lite längre bort, återbrukscontainern. Den containern som är till för att ta tillvara på byggmaterial som går att använda igen. Jag hade väldigt enkelt kunnat bidra med en liten insats.
Så vart det inte och när tanken slog mig att jag borde säga något var det för sent. Jag var tvungen att kolla ner på fördelarskåpet i containern. Det var helt buckligt från fallet vilket gjorde att jag inte heller kunde tipsa personalen om att dom kunde fiska upp det.
Hej, ska du kasta den där?
Jag kan bara konstatera att det där var onödigt. Jag har tagit rätt på mycket i många års tid, och jag tycker inte att det är konstigt att säga till om sådant här. Men av någon anledning fick jag inte ur mig något denna gång. Jag hade enkelt kunna säga: Hej, ska du kasta den där? Troligen hade jag fått svaret ja, och jag kunde då ha tipsat om att centralen även hanterar produkter som kan användas igen.
För jag tror att vi måste hjälpas åt att påminna oss om att inte bara kasta, eller hjälpa till med kunskapen om att någon faktiskt vill ta rätt på grejerna om det ändå bara ska kastas. På så sätt kan vi kanske bidra lite till att vi inte producerar ännu mer i onödan. Jag ska försöka förmå mig att säga något nästa gång jag ser att något inte behöver kastas. Inte låta någon slags väntan på att se vad som händer få bli det som slutligen sker.
Jag fick också några tankar som jag ville skriva ner i samband med det här. Oavsett om dessa idéer till förändring/förbättring är bra eller dåliga så finns min poäng där. Vi måste tänka mer kring våra processer, och i många fall handlar det om att tänka om. Bara för att vi gjort på ett sätt tidigare, så kanske det finns sätt att göra det bättre på utifrån vad vi vet idag.
För jag tror att vi måste hjälpas åt att påminna oss om att inte bara kasta.
Kanske kan hela processer förbättras? Ofta tänker vi på förbättringar utifrån några fasta delar, men jag anser nog ändå att i vissa fall kanske det krävs att vi tänker om och skapar en slutprodukt/process utifrån vad som kommer att fungera framåt och inte utifrån vad vi har. Självklart med en analys om hur kostsam för miljön själva förändringen blir.
En snabb idé kopplat till att det troligt slängs många produkter som går att spara är att öka mängden information precis där det händer. Precis där sakerna slängs kan vi kanske informera mer? Stora fina skyltar med information om varför vi ska ta tillvara på det som redan finns. Jag har sett att det finns skyltning om att man ska tänka till och inte kasta det som inte behöver kastas, men det är små skyltar och jag tror att många missar informationen. Kan vi inte göra det lite större och lägga till lite positiv information, tex med vad vi besparar planeten med om vi återanvänder ett kilo metall, trä eller vad det nu kan vara.
Bilden visar att det står ”går det att återanvända på skylten” vilket är toppen! Men jag tror att det kan vara ännu tydligare info om att alla som kastar måste tänka till om det kan gå att återanvända.
Det andra var en fundering om hur sakerna hamnar i containern? Går det tex att planera om så att saker måste åka på ett rullband en sträcka innan det åker ner i en container, för att personalen på våra ÅVC ska ha en ärlig chans att se vad som är på väg ner och kan agera om det är saker som kan sparas. Det är bara en idé, kanske helt ogenomförbar, men någonting går kanske att göra och detta kanske väcker tankar för hur det kan göras.
För arbetarna på ÅVC kan se vad som går att återbrukas istället för att kastas och samtidigt ta chansen att utbilda allmänheten. Dom räddar grejer hela tiden, så varför inte anpassa platsen så att deras möjligheter till att agera används maximalt. Kanske kan det planeras så att en medarbetare kan övervaka fler än en container, så att inte slumpen avgör vilken som får uppmärksamhet just när den behövs.
Nu skrev jag kort om mina tankar efter ett besök på återvinningscentralen, med några idéer jag fick. Men se det inte som kritik till någon återvinningscentral, det jag skrivit nu är motsatsen, bra jobbat med det jag sett hända runt om i landet. Både det jag sett själv lokalt, och det jag läser om.
Det behöver inte bara vara vid återvinningscentralen som nya aspekter kan tas in.
Jag ser denna korta text som en påminnelse om att saker och ting kanske går att göra ännu bättre och att det är viktigt att ständigt försöka. Kanske utifrån ny information & mer kunskap eller med hjälp av en bättre analys som tar med fler aspekter.
Det behöver inte bara vara vid återvinningscentralen som nya aspekter kan tas in. Det kan även appliceras av mig i min vardag. Nu när jag tänker på det är det faktiskt så att jag ofta ser lösningar komma till när kollegor med olika kompetenser diskuterar problem, just för att det är olika infallsvinklar, det blir en mer komplett analys. Det är inget nytt men helt klart värt att lyfta igen.