Sveriges storstäder är bäst på hållbar mobilitet 2025

Igår, 26 mars, presenterade jag och Per Mattsson vinnarna i vår årliga ranking Sveriges bästa mobilitetsstäder 2025. Det är ett mycket roligt och givande samarbete mellan oss på Tyréns och Dagens Industri. Ett bra bevis på att fungerande samarbeten leder till nya arbetssätt och insikter.

Stockholm vann för andra året i rad. Malmö tog sig upp på en andraplats och den tredje platsen på prispallen knep Göteborg. Grattis! Utifrån våra indikatorer så kan vi också säga att det var välförtjänt. Bra jobbat!

Att det bara är storstadskommuner som placerar sig i toppen skaver. Det känns lite väntat och tråkigt kan vi höra det viskas på olika håll. Jag kan till viss del hålla med.

Har storstäder fördelar?

Storstäder har fördelar gällande olika komponenter som är viktiga för en hållbar mobilitet. Ett exempel är kollektivtrafik. Investeringar i kollektivtrafiken har ofta en längre historik och det finns mer pengar till kapacitetsstarka transportslag såsom pendeltåg, tunnelbana, spårväg och bussar. Samtidigt ser vi i vår data att Karlstad, som endast är Sveriges 23 största kommun, och Lund, som är Sveriges 12 största har några av de bästa kollektivtrafiksystemen av alla 35 kommuner. Även en mindre kommun kan bygga riktigt bra kollektivtrafiksystem!

Fokus 2025, Levande och trygga städer

I år fokuserade vi på att vikta alla indikatorer så de lyfte fram värden som ger levande och trygga städer. Vi la även till en indikator som visar den skyltade snitthastigheten i kommunens tätort. En levande och tryggare stad utifrån ett mobilitetsperspektiv utmärks av ett stadsliv där oskyddade trafikanter, gående och cyklister, harmoniserar med övriga trafikslag och då är en låg hastighet på bilvägar en mycket viktig faktor. Vi lyfte även fram indikatorer för alla andra trafikslag än bil.

Snabba sätt att få en bättre hållbar mobilitet

Att bli en av Sveriges bästa mobilitetsstäder tar tid. Förutsättningar behöver komma på plats och består ofta av infrastruktur eller ny kollektivtrafik. Men det finns åtgärder som ger stor effekt snabbare. Att använda parkering som en aktiv åtgärd för att minska bilåkandet i centrala delar och lyfta över dessa resor till hållbarare resslag går att genomföra snabbt. I alla fall snabbare än att bygga ny infrastruktur.

Viktiga styrdokument som pekar ut vision och inriktning för kommunens beslutsfattare och tjänstemän är viktiga. Det syns tydligt i våra indikatorer. De kommuner som ligger i topp har alla viktiga styrdokument på plats och de som hamnar i botten har inte de viktiga styrdokumenten på plats. Att ta fram och implementera dessa styrdokument under en mandatperiod är inget problem. En utmaning kan vara att de ska finnas kvar även under nästa mandatperiod med en annan politisk styrning. Ett exempel på hur detta kan hanteras är Solna. Det är den enda kommunen i hela Sverige som har parkeringsavgifter på kommunens samtliga parkeringsplatser dygnet runt och alla dagar under året. Framgångsfaktorn för detta är en bred blocköverskridande politisk överenskommelse som gör att denna policy lever vidare oavsett vilka partier som styr i Solna.

Beteendepåverkande åtgärder, steg 1-åtgärder eller mobility management-åtgärder går också snabbt att genomföra samt ger en empiriskt bevisad effekt. Flera av kommunerna på den övre halvan har en lång historik av att arbeta med denna typ av åtgärder och det har varit en påverkande faktor till deras placering.

Körsträckan med fossilberoende bilar måste minska

När det gäller utfallet i kommunerna, det vill säga hur beteendet ser ut hos invånarna, använder vi oss av indikatorn Körsträcka med fossiloberoende fordon per invånare. Kortare sträckor visar på en högre användning av hållbar mobilitet och en planering som ger en högre tillgänglighet. Tyvärr så har vissa kommuner som jobbar hårt med hållbar mobilitet i sina tätorter fortfarande en hög bilanvändning. Denna siffra måste minska för att en kommun ska bli Sveriges bästa mobilitetsstad.

I Stockholm så kör invånarna minst fossilberoende bil i hela Sverige, tätt följt av Malmö och Göteborg. Helt klart en värdig topptrio!

 

Läs mer:

Storstäderna bäst för gång- och cykeltrafik

Vi har redan 15-minutersstäder i Sverige men det märks inte!

Om du gillar hållbart resande måste du förstå biltrafiken