Så här kan lapparna se ut när man spånat loss. men förhoppningsvis ifyllda. Detta är bara en illustration

Sommarpyssel, strukturera problem

Det här med problem är intressant. Vi pratar ofta problem utan att komma fram till lösningar. Men det finns verktyg som hjälper till.

– Jag gillar problem. Vad är problemet frågar jag.
– App! App! App! Får jag ofta till svar. Fokusera inte på problemen, jag vill prata möjligheter.
– Och? säger jag? Där finns ingen motstridighet i sakfrågan.
– Men det är ju roligare att prata möjligheter än problem.

Och där går eventuellt våra uppfattningar isär. Jag vet inte om det bara är jag, men är det inte problem man pratar om i många diskussioner? Det är ju det vi människor går igång på och vi tycker nog det är ganska roligt, att prata problem. Det är en annan sak om vi bara pratar runt problemet, ältar, och inte kommer vare sig framåt till lösningar eller ens inåt för att förstå problemet.

I problemen finns behoven som behöver lösas, och i behoven finns möjligheterna till lyckad innovation. Men det gäller att komma en bit och identifiera behoven och någon del av roten till problemen

Ett bra sätt att få struktur är att använda problemträd. Inte alla tycker det är roligt det kan kännas svårt i början. Men är det svårt finns det också potential att göra underverk. Titta på denna video. Tim Harford: How frustration can make us more creative. Den börjar med magiskt improviserat pianospel från Keith Jarrets konsert i Köln. Han spelade på ett ostämt piano till sin egen stora förtret och det blev den mest sålda konsertskivan någonsin. Är det jobbigt får man bättre resultat även om det inte känns så bra hela vägen.

Problemträd

Testa problemträd om ni börjar gnälla i sommar. I problemträdet jobbar man både uppåt i kronan och neråt i roten. Uppåt frågar man Vad leder till? Upprepade gånger. En konsekvens kan leda till flera andra. Sluta när ni kommer till konsekvenser av typen ”Världen går under” Ofta hittar man inte så mycket innovation i det läget.

Arbeta er också neråt till problemroten med frågan: Vad beror det på? Upprepade gånger. Man kan använda post it-lappar eller något annat man finner kul. Ni ser på bilden hur lapparna kan se ut när man spånat loss men förhoppningsvis har ni fyllt i dem med intressanta reflektioner. Här finns Problemträd – Mall. ni kan skriva ut och jobba vidare med.

När ni hittat några olika grenar ni tycker är intressanta så försök spåna fram olika lösningar. Hitta på en massa lösningar. Ska ni lösa ett problem eller hindra en konsekvens? Forskning säger att de som hittar på många lösningar kommer på de bästa innovationerna. Tycker ni samma sak kanske inte lösningarna blir så många? Bjud med grannen eller mormor och fråga hen vad hen tycker (men håll avståndet).

Bryta mentala barriärer

Försök förändra en befintlig tjänst genom ett verktyg för att bryta mentala barriärer. Roligt och kreativt, Verktyget multiplikation beskriver jag med ett exempel från min verklighet i detta inlägg

Hitta nyttan

Det finns till och med en ISO-standard för innovation, ISO 56000. En innovation ska inte bara vara ny utan också komma till nytta för användaren. Det är inte alltid lätt att se nyttan med något som är nytt. Du kanske känner någon som har en massa idéer och ibland är det frestande att korsförhöra idégivaren om ”vad ska man ha den till?” Hjälp till istället att hitta en nytta. Tillämpningen kanske är något svårlöst problem ni har pratat om tidigare. Vem vet?

Fråga er För vem kan detta vara en lösning? Där har ni en kund. Och varför är det en lösning? Där har ni nyttan.

För Tyrénare

Kommer ni på en idé ni skulle vilja testa, Skriv ner den på lämpligt ställe med rubrikerna Vad, Varför, För vem och Hur så har ni en bra grund när ni kommer tillbaka efter semestern för att mata in den i idédatabasen. Då kommer en innovationscoach att kontakta er och jobba vidare. Finns det potential i idén får ni tid att undersöka idén i ett fröprogram.

Fröprogrammet är som ett test för att undersöka potentialen. Det är inget misslyckande om den inte visar sig hålla direkt. Förändra och testa igen. Flera tester åt folket. Våga misslyckas! Varje misslyckande är ett steg mot att lyckas.

 

Nu stänger jag ner för ett tag i alla fall för att ladda batterierna inför höstens fortsatta arbete med Ostlänken.

Jag önskar alla läsare en jätteskön sommar var ni än är!