Så motverkar ljusdesign ljusföroreningar
I det här blogginlägget lämnar jag över ordet till Eva Persson som är ljusdesigner på Tyréns. Eva har lång erfarenhet från branschen och delar här med sig av insikten att våra växande städer gör ljussättningen viktigare än någonsin. Både för människan, djuren och naturen.
Efter 24 år som ljusdesigner ser jag min bransch, likt många andra, förändras för att möta de klimatutmaningar som samhället står inför. I början handlade yrket främst om att skapa ljus utifrån människans behov och perspektiv. Fokus var själva upplevelsen av ljus och rum. Det handlade framförallt om att få människor att må bra genom att bidra till mer attraktiva och trygga miljöer under dygnets mörka timmar.
Nu har denna utgångspunkt vidgats. Vi har gått från att sätta människan i centrum till att istället skapa ljusmiljöer som inkluderar och tar hänsyn till både djur och natur.
Våra urbana miljöer växer och förtätas på bekostnad av naturmark och vattennära miljöer, men också genom att industriområden exploateras. Där staden växer ökar också den artificiella belysningen och påverkar de naturliga ljus- och mörkercyklerna hos både människor och djur. Vi vet idag mycket om hur människans nivåer av sömn- och stresshormoner påverkas av ljus, och att artificiell belysning har en inverkan. Vi vet också till en del hur artificiell belysning påverkar djur och växter. Därför forskas det mycket för att bättre förstå till vilken grad och på vilka sätt. Det är dock tydligt att många djur och växter påverkas negativt av att den artificiella belysningen ökar, och att det kan vara ett hot mot deras överlevnad.
Ljusföroreningar är artificiellt ljus som får negativa effekter
Ljusföroreningar är numera ett begrepp för att beskriva artificiellt ljus som får negativa ekologiska och biologiska effekter. Tidigare främst använt inom astronomin där artificiellt ljus försvårar möjligheten att studera rymden från jorden. Ljusföroreningar kan bestå både av så kallat ”himlaglim”, där det är himlen som blir upplyst genom ljus. Det kan också handla om direkt ljus från en ljuskälla som ger en negativ effekt för mottagaren.
De negativa konsekvenserna för djuren är flera. Bland annat för att det kan bli svårare att hitta mat, förflytta sig längre sträckor och i samband med fortplantning. Många djur navigerar efter månen eller stjärnorna, och när den naturliga ljusnivån påverkas av artificiell belysning tappar de sin orientering. Alla har säkert upplevt när nattaktiva insekter tar fel på månen och en tänd lampa. De dras till ljuset och stannar i en cirklande rörelse tills de i värsta fall dör av utmattning. Upplysta städer kan fungera på liknande sätt och dra till sig både insekter och fåglar, något som påverkar hela ekosystem.
Det är en komplex situation vi befinner oss i. En situation som kräver lösningar anpassade utifrån olika behov. Hur ljuset ska utformas beror bland annat på en rad olika aspekter; geografiskt läge, årstid, tid på dygnet, typ av miljö och när dessa behöver vara tillgängliga för människor mörkertid.
LED-tekniken hjälper oss att anpassa ljusets färg och styrka
Utvecklingen av belysningstekniken, och att det numera framförallt är LED som är den ljuskälla som dominerar belysningsmarknaden, erbjuder många nya möjligheter. LED kan appliceras på många olika sätt, är energieffektiv och den spektrala sammansättningen kan styras utifrån om du vill ha ett varmt, kallt eller färgat ljus. I en LED-armatur kan du dessutom variera mängden ljus, och även ljusets färg, över tid. Just ljusets färg och styrka är det som tycks påverka flertalet djurarter mest, så här erbjuder LED- tekniken många sätt att anpassa ljuset till olika arters behov. Men den nya teknikens möjligheter kan också bidra till mer ljusföroreningar om den används för mycket, på fel plats och vid fel tillfälle.
Vi behöver en bättre balans mellan människans, djurens och naturens behov av ljus och mörker.
Det handlar om att hitta en bättre balans mellan människans, djurens och naturens olika behov av ljus och mörker. För det krävs bland annat tvärvetenskapligt samarbete mellan olika kompetenser.
Jag deltar som industripartner genom medel från Tyréns stiftelse för forskning och utveckling i det akademiska forskningsprojektet, Nordark, som arbetar med just detta (https://nordark.org/). Här samarbetar bland annat ekologer, miljöpsykologer och ljusdesigners för att studera ljusets påverkan och vilka åtgärder som krävs för att skapa en bättre balans.
Attraktiva städer med mer än bara människan i fokus
Hur ljussättningen planeras i våra växande städer är nu viktigare än någonsin. Det är ett arbete som måste göras i tidiga skeden och i samverkan mellan berörda kompetenser, beslutsfattare och medborgare.
Jag ser att vi ljusdesigners har en väldigt viktig roll att fylla när det kommer till var, när och hur vi ska planera för både ljus och mörker. På så sätt kan vi även i framtiden skapa attraktiva städer, men med mer än bara människan i fokus.
Eva Persson, ljusdesigner på Tyréns