julkula

Nyårsfunderingar inför år 2020

Det är snart dags att avsluta år 2019. Jag brukar göra det med att blicka ut mot det nya året som vi har framför oss. Redan vid förra årets nyårsspaning skrev jag om de förändringar som våra stadskärnor nu går igenom. Jag skrev om behovet av förändring och att stadskärnorna måste anpassa sig efter de nya urbana förutsättningarna.

Jag hoppades att jag under år 2019 skulle se med av spännande fastighetsutveckling med nya affärskoncept, smartare och mer flexibla uthyrningslösningar. Jag önskade se nya konceptualiserade verksamheter som kunde fungera som mötesplatser med god logistik och produkterbjudanden. Jag hoppades också att fler städer skulle jobba med visioner för sina centrum och etableringsstrategier för framtiden utbud.

Många önskningar har slagit in

Mycket av detta har faktiskt redan hänt. Själv har jag jobbat mycket med just visioner och etableringsstrategier i flera städer. Här kommer också två exempel som jag tror vi kommer se mer av framöver: Leveriet i Sikla utanför Stockholm är mitt första exempel. Där man tagit paketutlämningen till nya höjder. Här bjuds på paketinslagning, provrum, materialåtervinning och en lounge att slå sig ner i. Nu öppnar man i Gränby i Uppsala också. Det är fastighetsägaren Atrium Ljungberg som satsar.

Mitt andra exempel är multikonceptet Beyond Us i Malmö där Vasakronan tillsammans med några entreprenörer satsar. Beyond Us har allt från café till pop up för en mängd olika varumärken. Här finns konferensrum, yoga-salar och inte minst paketutlämning då man är ombud för Postnord. Väldigt spännande, jag hoppas se mer av detta i andra städer.

Svårt att sia om 2020

Vad kommer då att hända 2020? Det har nog aldrig varit svårare att sia om framtidens urbana utveckling. Det händer så mycket oförutsett och förändringarna kommer allt snabbare. Jag tänkte därför spana genom några funderingar om vad som inte kommer skrivas om nästa år. De här rubrikerna kommer vi INTE läsa nästa år:

E-handeln minskar, de fysiska butikerna blir allt fler och ökar igen!

Fler parkeringsplatser i städer löser alla problem för handeln!

Sänkt hyra för konfektionshandeln fixade lönsamheten!

Nej, år 2020 kommer inte bli de enkla lösningarnas år. Vi kommer att få jobba ännu mer kreativt och innovativt för att utveckla våra städer och handelsplatser. Jag hoppas dock att jag nästa år skriver att år 2020 blev året då vi vände de urbana utmaningarna till möjligheter.

Med denna blygsamma nyårsönskan ber jag att tacka för att ni läst mina blogginlägg under året och önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!