Högsbo i Göteborg

Det bästa är begagnat – det gäller även bostäder

De bostäder som byggs är för dyra, vi måste bygga billigare så att folk har råd att bo. Så har det låtit i väldigt många år nu. Det har tjatats så mycket att man nästan börjat tro att det är sant.

Att det för många är helt uteslutet att betala marknadspriset för en nyproducerad bostad är såklart korrekt, det tänker jag inte motsäga. Men det är också sant att de mest eftertraktade och prisvärda bostäderna idag är begagnade.

Ljus från två håll, klädkammare och tacksam tegelfasad.

Jag sitter i mitt sextiotalshus och gläds åt en fin och ändamålsenlig planlösning; en smart ”kombo” av effektivitet och rymd, en tacksam tegelfasad och stora trädkronor utanför fönstret. Som student hade jag privilegiet att bo i en etta som byggdes på fyrtiotalet. En etta med ljus från två håll. Vilken otänkbar lyx, något sådant skulle aldrig byggas idag. Nej, då går nämligen inte kalkylen ihop. Jag hade dessutom en stor klädkammare, snacka waste of space. I området där jag bodde fanns det fina gröna gårdar (och nu pratar jag inte ett bjälklag med lite jord och små perenner på) och den lågt stående solen nådde ner mellan husen ibland.

Det vi bygger idag är morgondagens begagnade.

Ja, det finns de som inte själva har råd att betala för att bo i en bra bostadsmiljö, de som behöver stöd för att få bo där och som vi har gemensamt ansvar att hjälpa. Men det vi bygger idag är morgondagens begagnade och det ska vara bra och i det långa loppet kommer det kanske till och med bli prisvärt.

 

Foto: Krister Engström