Sandra Jonsson, ny konsult på Tyréns

Första veckan på jobbet – nyexad och ny på Tyréns 

På vår avdelning Strategisk samhällsanalys är vi analytiker och rådgivare inom samhällsplanering. Och när påfyllnad behövdes var det ett enkelt beslut att ta in vår ex-jobbare Sandra Jonsson som skrivit sin Masteruppsats hos oss, med titeln ”A sense of place: Platskänsla och platsidentitet i kommunal planering”. Sandra kommer få jobba med frågor inom bostadsmarknad, kvalitativ och kvantitativa studier, social hållbarhet och göra research till de beslutsunderlag och analyser som våra kunder behöver. Först ska hon bara lära sig hitta och förstå allt… Men det får hon berätta mer om själv.

”Som nyanställd och nyexad har jag fått äran att skriva ett litet blogginlägg om hur det är att vara ny på Tyréns. Jag tror att jag hittills i mitt liv endast har skrivit två blogginlägg, men det står ju i mitt CV (och jag kan tänka mig i många andras) att jag gillar att anta nya utmaningar så… Challenge accepted!

Vem är jag då? I våras läste jag min sista termin på KTH, där jag har gått mastersprogrammet i hållbar samhällsplanering och stadsutformning och innan dess pluggade jag nere i Lund på samhällsplanerarprogrammet.

Jag tänkte ägna detta blogginlägg åt att berätta lite om mina första dagar på Tyréns från ett personligt och vardagligt perspektiv. Tyvärr kommer detta blogginlägg därför inte att handla om alla de häftiga projekt och spännande uppdrag som finns hos Tyréns och gjorde att jag sökte mig hit från början.

Alla har ju någon gång varit ny på jobbet och första dagen är man alltid lite spänd inför. Spänningen släppte dock snabbt då jag redan i receptionen togs emot av ett varmt välkomnade, och ska jag erkänna så är jag inte helt ny på Tyréns. I våras skrev jag mitt exjobb här, så jag kände redan till huset och många ansikten.

När jag väl hittat till min plats väntade en stor vit orkidé (som jag har förstått att det är lite av en interntävling kring att försöka hålla liv i). Första dagen fick jag även en fadder, det vill säga en kollega på avdelningen att ”hålla i handen” den första tiden och som har lite extra ansvar för att visa runt i huset, svara på frågor samt introducera alla nya mapp- och datasystem. Min fadder har bland annat redan fått stå ut med både stora och små frågor samt hunnit hjälpa mig med både lite dator- och mobilstrul (fast det kanske egentligen mer var min egen otekniskhet än att tekniken faktiskt strulade…).

När jag skriver detta har jag redan varit här i en vecka och tiden har verkligen flugit förbi. Mycket tid har gått åt till att läsa in sig på generell praktisk information om företaget i stort samt olika datasystem, bland annat genom en webbaserade internkurs. Vidare har tiden gått åt till att skriva CV, fotas samt åt att delta på olika möten. Jag har även hunnit med att gå en GIS-kurs och självklart har det funnits tid till att bara hälsa på och prata med alla nya kollegor. På toppen av detta har jag såklart även hunnit arbeta lite mer ”på riktigt” där jag bland annat har fått jobba med en lokal bostadsmarknadsanalys.

Jag hoppas att detta inlägg har gett er en liten inblick i vad som kan vänta de första dagarna på Tyréns. Innan jag tar helg ska jag kämpa vidare med systemet för tidrapportering, men det verkar gå ganska snabbt att få kläm på och annars har jag ju alltid min fadder och resten av mina hjälpsamma kollegor!”