Kan vi hjälpa våra äldre att nå längre?

För ungefär en månad sedan såg jag en äldre man på en trehjuling under min helgutflykt till staden Gävle… Gävle, som för övrigt har en helt FANTASTISK stadspark kallad Boulognerskogen/Stadsträdgården (de sitter ihop). Där finns vindlande promenadstråk genom för det mesta naturlig natur, vackra broar över en bred och vild fors som ibland grenar sig och får krökar med lite lugnare vatten. Blew me away trots halvmulet väder.

Livet som pensionär

Men nog om parken. Mannen på trehjulingen inspirerade mig verkligen. För förvånansvärt ofta kommer jag att tänka på mitt framtida liv då jag (om jag nu får leva så länge) är pensionär, med oändlig fritid, bräckliga ben och allt vad det innebär. Jag har en hel del planer för vad jag ska sysselsätta mig med, och hur jag ska hålla livsgnistan vid liv trots eventuella krämpor. Volontärarbete, syjuntor, engagera mig i politik, skriva bok, åka på gruppresor till Toscana, vara stand-in mormor åt barn utan mor- och farföräldrar, baka sju sorters kakor, spela badminton…

Framtidens transportsätt

Men för att ta mig runt till alla dessa aktiviteter skulle jag behöva ett transportsätt som är miljövänligt, skonsamt mot leder, ger mig välbehövlig motion, tar mig dit jag ska oskadd, att det enkelt går att frakta med mig mina saker, är bra för hjärtat och framförallt som gör mig glad. Med andra ord – en trehjuling vore perfekt.

Trehjulingen – ett hållbart transportsätt för äldre.

Och vore det inte bra om även dagens äldre kunde ta sig runt på samma sätt? Utvecklingen måste såklart komma i takt med att trafiksäkra cykelvägar byggs, men för de tursamma som redan har infrastrukturen på plats längs sina dagliga rutter är det synd att utbudet är eftersatt. Måste de verkligen vara så nedrans dyra och därmed stöldbegärliga?

Som min kollega Hedda Ericsson skriver i ett tidigare inlägg ligger nyckeln till beteendeförändring mycket i en annorlunda marknadsföring – nämligen målgruppsinriktade kampanjer baserade på målgruppens emotionella motiv. Så finns det någon där ute som kan dra igång en sådan kampanj om den fantastiska trehjulingen, kör ba!

Kanske kan den bli årets julklapp…