bil

Stora skillnader i städers hastighetsgränser

Hur snabbt får man köra i Sveriges städer? Efter att ha kartlagt och skapat en webbkarta över vilka hastighetsgränser som tillämpas på de kommunala gatorna kan jag säga att de finns tydliga skillnader i hur Sveriges kommuner gör sina prioriteringar.

Den viktiga hastigheten

Hastigheten, själva rörelsen, är trafiksystemets kärna. Det skrev jag om i mitt förra inlägg, som mer fokuserade på faktiskt hastighet. Nu ska jag ge mig i kast med den skyltade hastigheten.

Jag har laddat ner data om alla kommunala gator från NVDB, sedan delat upp gatorna efter storlek och kollat vilka hastighetsgränser som gäller på dem. På så vis kan jag jämföra liknande gator i olika städer. Jag har inte på något vis brytt mig om vad kommunen uppger att de har för bashastighet, utan snarare hoppat direkt på utfallet. Sammanställningen var för övrigt en del av att ta fram Sveriges mobilitetsbästa kommuner.

Smågatorna

Smågatorna först. Dessa är ungefär 40 procent av det kommunala gatunätet och är villagator, kvartersgator och lite sånt smått. Vanligtvis har de inte så mycket genomfart och inte sällan används gatorna för parkering. I diagrammet nedan kan du se en sammanställning av hastighetsgränserna på smågatorna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Hur stor andel av städernas smågator som har olika hastighetsgränser. Rött är 50 km/h (eller mer), lila är 40 km/h och blått är 30 km/h.

På ett övergripande plan är det 30 km/h som gäller i Stockholm, 50 km/h i Göteborg och 40 km/h i Malmö. Minst sagt märkligt. Det rör sig alltså om jämförbara smågator, men tre helt olika tolkningar av vad som är lämpligt.

Jag är medveten om att det är en högsta gräns och att man faktiskt inte måste, eller ens borde,  köra så fort. Men hastighetsgränsen är ändå där som en lockande godisskål. På dessa smågator är det ofta smalt och de flesta bilister förstår att barn eller annat liv kan hoppa fram lite hur som helst.  Den faktiska hastigheten är därför  ofta snarare runt 15 – 25 km/h, enligt några stickprov jag har gjort i Traffic Insights. Den höga hastighetsgränsen är därför något obegriplig. Det skulle antagligen kvala in som vårdslöshet i trafiken att köra 50 km/h på smågatorna i Göteborgs innerstad eller på villagatorna i stadens utkant.

En uppenbar lösning skulle vara att sänka hastigheten, men till vad? I många fall är också 30 km/h för högt och dessutom utan effekt eftersom bilister med viss känsla för ansvar ändå håller en lägre hastighet då de är medvetna att de sitter i en maskin som faktiskt kan döda allt den kör på. En tanke att testa, jag säger inte att det är en bra idé, skulle istället kunna vara att så att säga ta bort godisskålen och använda de lagar som gäller när du kliver ur bilen: Framkallande av fara för annan eller allmänfarlig vårdslöshet. I värsta fall vållande av kroppsskada eller dråp. Helt enkelt det som gäller om man skulle gå runt med en annan livsfarlig maskin hursomhelst.

Huvudgatorna

Över till nästa, huvudgatorna. Här är det inga barn som hoppar fram, cyklisterna håller sig på sin kant eller i de flesta fall på intilliggande cykelbanan. De flesta som kör här är bara på genomresa till någon annanstans i staden. Här förväntar sig bilisterna antagligen att de kan hålla den skyltade hastigheten. Hastighetsgränsen har med andra ord mycket större betydelse här för att påverka buller, trafikolyckor, otrygghet, framkomlighet, utsläpp och upplevelsen av staden som plats eller som en trafikled. Men som vi ser är skillnaderna stora mellan Sveriges städer. Hur kan det ha blivit så här olika kan man fråga sig?

Huvudgatorna i de tre största städerna.

Så vad är då utfallet för de största städernas huvudgator? Kolla in diagrammet nedan. Vissa använder mest 50 km/h, en del 40 km/h och några enstaka har en god portion 30 km/h.

Andel av olika hastighetsgränser på de största städernas huvudgator

Vad är det för stad vi vill ha, en stad för bilar eller en stad för människor i människors takt? Det är helt klart på huvudlederna som prioriteringar måste göras.

De större gatorna och vägarna

Som en sista grupp utöver smågatorna och huvudgatorna finns också de stora trafiklederna och de större statliga vägarna. Här har hastighetsgränserna ytterligare en logik. Jag ska inte uppehålla mig vid dem, men här förväntas inget stadsliv alls och på motorvägarna verkar många betrakta det som en axelryckning att köra några kilometer i timmen för fort.

Hastighetskartan

Hur ligger det till i din kommun då? Jo, för dig har jag gjort Hastighetskartan, där du kan se vilka hastighetsgränser som används i din kommun och jämföra med andra. Verkar det komplicerat så zooma bara in på din kommun och tänk att blått är låg hastighet och rött är högre.

Trafikolyckor, utsläpp, trivsel, buller och konkurrenssituationen mellan färdsätten: Knappt någon fråga är så betydelsefull som hastigheten för att ställa om till ett mer hållbart transportsystem. Glöm inte det.

 

Läs mer:

Sveriges storstäder är bäst på hållbar mobilitet 2025

Om du gillar hållbart resande måste du förstå biltrafiken