Nya krav på återvinning

När det blir lätt att göra rätt så kan vi återvinna mer

Det väller över under köksbänken – en tydlig signal att det är dags att åka till återvinningsstationen igen. Medan jag bär ut backarna funderar jag på allt som är på gång just nu i avfallsbranschen.

Det handlar om förändringar som har diskuterats i åratal – ja, decennier i vissa fall. Och plötsligt så händer allt på en gång. I stora drag:

  • 1 januari 2024 – kommunerna tar över insamlingsansvaret för förpackningsavfall från hushåll. Samma datum blir det också obligatoriskt för alla hushåll att sortera ut matavfall, vilket innebär att kommunerna ska kunna samla in det separat.
  • 1 januari 2026 – kommunerna ska samla in sorterat förpackningsavfall på torg och i parker samt andra populära platser.
  • 1 januari 2027 – alla kommuner ska ha infört fastighetsnära insamling av förpackningsavfall från hushåll (och verksamheter som delar miljörum med hushåll). Skrymmande förpackningsavfall ska samlas in via lättillgängliga insamlingsplatser.

Praktiska, tekniska, ekonomiska och juridiska frågor för dig som är avfallshandläggare

Ja, det är bråda dagar för avfallshandläggarna i landets kommuner nu, med både praktiska, tekniska, ekonomiska och juridiska bryderier. Det är viktigt att komma ihåg att syftet i grunden är att det ska bli smidigare för invånarna. Och om det är lätt att göra rätt kan vi återvinna mer vilket miljön och klimatet vinner på.

Men hur gör man då? Något magiskt recept finns dessvärre inte, men i vårt jobb med att stötta kommunerna har vi sett några ingredienser som är viktiga.

Det gäller att våga köra – det mesta går att justera efter hand.

  • Samverkan – många aktörer behöver involveras i processen. Bostadsbolag och andra fastighetsägare, entreprenörer, utrustningsleverantörer, andra funktioner inom kommunorganisationen, grannkommuner med flera.
  • Beslutsamhet – det gäller att våga köra. Det är mycket som inte är glasklart ännu, men det mesta går att justera efter hand.
  • Långsiktiga strategier – kom ihåg att då och då lyfta blicken och fundera på hur det ska fungera i framtiden och vilka innovativa lösningar som kan hjälpa oss att nå dit.

Väl ute vid gatan kommer jag att tänka på de extra turerna med sopbilen som kommer behövas, och att taxan antagligen kommer behöva höjas. Men det blir i alla fall bekvämt att inte behöva ta mina förpackningar längre än till tomtgränsen!

 

Läs mer om Tyréns tjänster inom kommunal avfallshantering >>