Den ekologiska skuldens dag – ingen anledning att fira

Idag är det Earth overshoot day, eller den ekologiska skuldens dag. Den ekologiska skuldens dag är ett sätt att mäta hastigheten på hur snabbt vårt samhälle förbrukar jordens resurser. Vi vet nog alla att flera av jordens miljöproblem är kopplade till vår konsumtion och förbrukning av jordens resurser. Vi använder helt enkelt mer av  resurserna än vår planet klarar av att producera. Varje år inträffar dagen då jordens naturtillgångar har tagit slut och vi har förbrukat vår årskvot av dess resurser allt tidigare.

1986 inträffade den ekologiska skuldens dag 31 december.

2006 inträffade den ekologiska skuldens dag 9 oktober.

2014 inträffar den ekologiska skuldens dag idag, 19 augusti.

 

Ganska lätt att konstatera att trenden går åt helt fel håll!

 

Ni kan läsa mer om den ekologiska skuldens dag här.