Ätbar engelsk småstad inspirerar

Engelsmän är kända för att älska sina trädgårdar. Nu får röda och vita rosor ge vika för rödbetor och vitkål när gamla industristäder satsar på självförsörjning.

Den lilla staden Todmorden i norra England skulle kunna vara kuliss för vilken engelsk deckare som helst, men istället för blodiga mord var det spirande och ätbart liv jag och mina kolleger möttes av när vi var på studieresa i England. I stadens odlingar trängs blommor med kryddväxter, kål och annat ätbart. Föreningen Incredible Edible Todmorden som har orsakat detta började som gerilla-odlare med kryddväxter i kommunala planteringar. Nu har föreningen utvidgat sin verksamhet till fruktträd och speciellt utplacerade odlingslådor som syns överallt i stan. Vem som helst är välkommen att så, rensa och skörda. Odlingssatsningen har blivit en del av stans identitet.

Odlingslådor längs huvudgatan. Foto: Åsa Wisén

Odlingslådor längs huvudgatan. Foto: Åsa Wisén

Todmorden High School driver ett odlingshus i samarbete med Incredible Edible Todmorden. Detta är det andra steget av tre mot lokal självförsörjning av grönsaker:

  1. Odlingslådorna. Har ställts ut för att skapa insikt om var mat kommer ifrån och det är något som alla kan engagera sig i.
  2. Pilotanläggningar. Där man ska prova sig fram till lämpliga odlingsmetoder som fungerar lokalt.
  3. Självförsörjning. Ska man nå när traktens bönder börjar använda de nya metoderna.

Även om Incredible Edible Tormorden är en ideell förening så är målet i tredje steget att få fram odlingssystem som är ekonomiskt lönsamma för de lokala bönderna.

Hör en av de aktiva, Pam Warhurst, själv beskriva hur de arbetar. Om ni kan motstå Pams entusiasm kanske coole Ron Finley i Los Angeles är mer er stil; If you didn´t grow it, it ain’t gansta.

P.S. Ett lodjur ska ha siktats i Stockholms-förorten där jag bor. Tummen upp för det.