Våga vilja testa en e-bok.

E-bok

Så här kan ditt bibliotek se ut när du öppnar det i telefonen

Böcker är ju en populär julklapp. Jag gissar att de flesta i först hand tänker på den traditionella pappersmodellen. Det finns många fördelar att börja läsa böcker som en elektronisk variant, som en e-bok. E-böcker sparar papper, transporter och blir inte avfall när man ledsnat. E-böcker sparar papper, transporter och blir inte avfall när man ledsnat Använder du din mobiltelefon att läsa i, behöver du inte ens en ny apparat vars tillverkning innebär ytterligare miljöpåverkan.

Jag har själv länge varit skeptisk till e-böcker. Det verkar tråkigt och smått att läsa. Jag har varit skraj att köpa något som sedan blir fel så jag inte kan läsa den. Men jag har blivit frälst och går numera omkring med en handfull böcker i fickan både facklitteratur och skönlitteratur. Jag väljer det jag känner för just nu att läsa på pendeltåget.

Innan du köper din julklappsbok föreslår jag att du testar en e-bok så du kan bedöma själv vad du tycker. Gör det genom att låna en bok på biblioteket så blir det gratis (eller snarare något du redan betalt för via skatten). Jag bor i Stockholm och använder Stockholms stadsbibliotek men jag föreställer mig att de flesta biblioteken har samma tjänst.

  1. Fixa en inloggning på Adobes digital edition. Den hanterar kopieringsskyddet.
  2. Ladda ner en lämplig läsarapp- Aldiko till Android eller iBook till Iphone. Jag beskriver Aldiko nedan.
  3. Klicka på appen och logga in på Adobe (Klicka uppe i vänstra hörnet på Aldiko och sedan på About).
  4. Logga in på bibliotekssidan med din mobiltelefon med din vanliga webläsare (www.biblioteket.se i Stockholm) . Förutsätter att du fixat en sådan inloggning innan också.
  5. Sök upp önskad e-bok. Prova exempelvis med Naturskyddsföreningens årsbok som Sara beskrivit här. Den finns här.  Eller varför inte Zlatans memoarer här?
  6. Ladda ner formatet e-pub. Använd INTE pdf med en mobiltelfon! Det är mycket besvärligare att läsa på en liten skärm. Med formatet e-pub kan du göra textstorleken så stor du vill och den anpassar sig till skärmen.
  7. Klicka på den nedladdade filen och den öppnar sig själv i appen.
  8. Läs och fundera på vad du tycker!

Hur man får e-böcker att se bra ut under granen har jag inte riktigt klurat ut ännu. Tips mottages tacksamt.

Läs mycket hur du än gör!