Vem påverkas av vad du äter?

Här kommer ännu ett boktips. Jag har precis läst årets bok från Naturskyddsföreningen. Den heter Jorden vi äter och är skriven av Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren. Boken innehåller intervjuer med jordbrukare runt om i världen. Deras berättelse vittnar om en och samma sak; förtjänst får gå före biologisk mångfald, vilket tvingar bönderna till kortsiktiga och ohållbara val. Jordbrukare runt om i världen odlar på näringsfattig jord för en förtjänst som knappt får hushållsekonomin att gå runt. Förtjänsten de får håller familjen tillräckligt flytande för att kunna fortsätta satsa på ännu ett års produktion. Och ännu ett år… och ännu ett år… För varje år som går blir marken de brukar än mer näringsfattig. I boken läser jag berättelser om ett jordbruk som håller på att förlora sin viktigaste egenskap: att reproducera sig självt.

En deppig trend om ni frågar mig. Men självklart händer det positiva saker också. Ekologiska och rättvisemärkta produkter blir vanligare. Är man osäker på om det där med ekologiska matprodukter är något bra så tror jag att man blir mer säker efter att ha läst boken. Men förutom det ekologiska perspektivet på kosten måste vi även anta ett  rättviseperspektiv. Vi är många på jordklotet som ska dela på resurserna. Aldrig förr har vi haft så mycket mat att duka fram på våra bord – Ändå är mer än 1 miljard människor konstant hungriga.

Så vad kan vi göra mer? Att producera kött kräver mer mark än odling av grönsaker. Dessutom kräver köttproduktion mycket mer vatten än grönsaksproduktion. Hur mycket biobränsle som kommer finnas tillgängligt i framtiden beror bland annat på hur mycket vegetarisk kost vi kommer äta och vad vi gör med den odlingsbara marken som finns tillgänglig runt om i världen. Att äta en mer vegetarisk kost är därför bra. Vi på miljöavdelningen här på Tyréns tycker att det är viktigt att föregå med gott exempel. Därför har vi bestämt oss för att hålla oss till vegetarisk kost när vi beställer luncher och middagar. Vi uppmanar fler Tyrénare och andra företag att göra detsamma! Då är vi snälla mot miljön samtidigt som vi ser till att maten räcker för fler personer.

 

jorden vi äter