Sluta tacka för intressanta diskussioner

Jag hänger en hel del på LinkedIn. Det kommer mycket intressanta inlägg med nya innovationer och nya rapporter kopplat till hållbarhet i mitt flöde. Där får jag idéer och ny kunskap att ta vidare till min egen krets.

Vanligt förekommande är också inlägg av typen:”Vilket roligt event (insert önskat arrangemang) jag deltog i idag. Tack för intressanta diskussioner.”

Jag som inte var där undrar vad jag missade. Det finns självklart en poäng att bekräfta för arrangörerna och de människor man träffade att man uppskattade arrangemanget men det skulle kunna bli så mycket mer spridning av ny kunskap och inspiration om alla också delade med sig av något konkret som kom ut av diskussionerna till de som inte var där (Ja jag är nyfiken och vill inte känna mig exkluderad 🙂 ).

Jag försökte få ChatGPT att vara litet lustig över detta  och det gick såhär:

Dina samtal är som ett hemligt recept, och jag vill smaka. Kan du dela med dig av ett smakprov från er senaste diskussion?

Jag förstår att det finns massa anledningar till att inte skriva i detalj. Men det är de konkreta åtgärderna som kommer leda framåt till en hållbar värld och för att få fram dem måste vi ta alla chanser att kommunicera våra tankar och reflektioner. Jag är övertygad om att vi måste dela med oss av kunskap och insikter för att få tillräckligt stor global effekt. Alla kan inte delta överallt så det krävs spridning utanför den närmaste kretsen av bra grejer. Och man behöver inte skriva ett långt referat. Man kan välja en, två eller tre intressanta delar (annars blir det snabbt TLDR. Som det här inlägget?). I ett försök att underlätta för er som vill dela med er kommer här ett par recept för hur man kan tänka:

Tack för intressanta samtal.

Det kan man skriva fortfarande men lägga till:

Jag lärde mig/blev förvånad över xxx och det fick mig att tänka på yyyy

Eller om det verkar läskigt att avslöja sin okunnighet kan man kamouflera det till reflektion

Vi pratade om xxx och det fick mig att tänka på yyy. Jag undrar om alla känner till det.

Var det något ämne som var extra hett vid tillfället? Trender är intressanta att få fatt på. Om ni var överens kan ni skriva så här:

Alla/Många/Flera diskussioner kom in på ämnet xxxx. Det fick mig att känna/tänka på yyyy.

Men om åsikterna gick isär och man vill vara diplomatisk kan man skriva så här:

Alla/Många/Flera diskussioner kom in på ämnet xxxx. Vissa var överens om att zzzz men några tyckte aaaa

Och om diskussionerna var vilda och alla tyckte olika kan det bli så här:

Alla/Många/Flera diskussioner kom in på ämnet xxxx. Det fanns de här perspektiven på frågan yyyy, zzzz, aaaa, bbbb så det var svårt att komma fram till vad som var den bästa lösningen. Därför vore det bra om fler kunde cccc

Allt ovan kan skrivas med eller mindre engagerad ton men det viktigaste är att informationen kommer ut så fler kan inspireras och komma vidare.

Ovan resonemang behöver även tillämpas på delning av länkar. Sluta skriv: ”Läs det här, det var intressant.” Beskriv kort (eller långt) vad du tyckte var intressant. Då sprids det automatiskt även till de som aldrig klickar. Bra va? Samma gäller extra mycket med länkar bakom betalvägg. Som ChatGPT uttrycker det:

Den här betalväggen gör att mina läsglasögon immar igen av sorg.

Med hopp om att få många fler insikter innan det blir vintermörkt önskar jag alla en trevlig höst.