Att väcka liv i det gamla

Igår var jag och några kollegor ute på boulebaren för att fira att vi fått förtroendet av en kund att jobba vidare i projektets nästa fas. Under middagen fick jag frågan om hur årets nyårslöfte har gått. För den som inte minns köpte jag förra året min första, egna lägenhet. Inte nog med att det var ett renoveringsobjekt som hette duga och som har tagit ganska precis ett år att ordna upp på egen hand, så flyttade jag in med i princip noll möbler.

Nyårslöftet blev sedermera att inreda lägenheten så hållbart som möjligt, med återbrukat och second hand. Säng, fast inredning och installationer ingick inte i nyårslöftet, men kök och garderober är visningsexemplar så helt sprillans är de i alla fall inte.

Om jag bortser från de allra minsta detaljerna så har jag 55 stycken möbler och större inredningsdetaljer. 30% av dessa har jag köpt in second hand på loppis, blocket eller facebook market place. 2% är möbler jag lånat på obestämd tid och 51% är återbrukat. Återbrukat betyder att jag hade det sedan tidigare eller att jag väckt nytt liv i något som från början var något helt annat.

Fördelning av möbler och inredning

Återstår gör alltså 17% som är nytt. Dessa är:

 • Säng (exkluderat från nyårslöfte)
 • Industrifönster (fast inredning, exkluderat från nyårslöfte)
 • Insatslådor till kök (fast inredning, exkluderat från nyårslöfte)
 • Kommod badrum (fast inredning, exkluderat från nyårslöfte)
 • Toalettstol (fast inredning, exkluderat från nyårslöfte)
 • Duschvägg (fast inredning, exkluderat från nyårslöfte)
 • Hallmatta (nyinköp)
 • Gardiner (nyinköp)
 • Badrumsmatta (nyinköp)

Som synes är det alltså gardiner, badrumsmatta och hallmatta som jag misslyckats med. Hallmattan fick jag i present så den styrde jag inte själv över. De andra två har jag ingen ursäkt för annat än ren lättja och gardiner har jag märkt i efterhand att det finns massor av på andrahandsmarknaden så just den punkten känns det synd att jag var lat med.

Men resultatet av årets nyårslöfte är att jag till drygt 96% klarade av det. Det får jag väl ändå lov att vara nöjd med?

Lärdomar undrar ni?

 • Ha inte bråttom. Det tog mig åtta veckor att hitta den perfekta badrumsspegeln och jag var så nära på att ge upp. Men till slut fann jag en bara två kilometer bort. Den är nästan hundra år gammal och har rejält med karaktär!
 • Var kreativ och tänk utanför boxen. Jag har exempelvis gjort en hylla av ett gammalt armeringsnät, gjort ett bord av en stalldörr och ett grytunderlägg av ett rostigt kugghjul.
 • Gör ditt nyårslöfte, oavsett vilket du väljer, officiellt på exempelvis blogg eller sociala medier. Jag har märkt att man tenderar att följa dem bättre då (det är inte bara kollegan igår som frågat hur det har gått så det är inte så lätt att smita undan…)
 • Följ upp! Se till att följa upp ditt nyårslöfte genom att räkna, sätta kryss eller vad som nu än fungerar för ditt nyårslöfte. Det blir så mycket roligare när man verkligen ser mätbara resultat

Vad blir då nästa nyårslöfte? I höstas bestämde jag mig för att skriva tusen ord om dagen i trettio dagar på min nya roman. Det sägs ju att det tar trettio dagar att få en ny rutin och jag märkte verkligen att det gick lättare och lättare för varje dag att hitta de där två timmarna skrivtid. Så för nästa år kommer jag inte att ha ett årslångt nyårslöfte, utan tolv stycken månadslöften som kommer att handla om saker jag vill förbättra med mig själv och som jag vill ska bli en ny rutin. Till exempel dricker jag alldeles för lite vatten och kommer att ha ett månadslöfte där jag ska dricka en kanna vatten om dagen i trettio dagar. Förhoppningsvis har jag efter den månaden fått rutin på vattendrickandet och kan övergå till exempelvis tio minuter kvällsyoga om dagen. Ni förstår ju vilka vinster som jag potentiellt har framför mig nästa år. Kommer bli en helt ny människa!

Men än så länge har jag inte kommit på tolv rimliga månadslöften. Så den som har tips får gärna maila mig! Vad skulle ni vilja få bättre rutin på?

 

Här kommer lite bilder på några av mina inredningsdetaljer.

En gammal industripall fick rosten bortputsad och plasten borttagen…

Och ser ut som ny med gamla restbitar av tapet

Av två gamla stalldörrar blev det istället…

Ett matbard (som i övrigt består av en gammal åra, en vagnskakel, sidorna av en gammal symaskin och ett uppfräschat, rostigt kugghjul som grytunderlägg)

Och en tv-bänk (lådan under är köpt second hand på Emmaus och krukan köpte jag av en kvinna i Järna)

 

En begagnad sockerlåda har fått nytt liv som skohylla i hallen

 

Ett armeringsnät, ett par konservburkar och lite rep har skapat en bra hylla i köket

 

I vardagsrummet satt ett fult elementskydd som jag använde för att bland annat…

 

Sätta för gluggen under frysen

 

Trolle-ri, trolle-ra

 

Badrumsspegeln som är nästan hundra år och som tog åtta veckor att hitta (rätt storlek, rätt form, rätt färg osv)

 

Min soffhörna. Industrifönstret är nytt, men soffan köpte jag på blocket innan jag ens fick tillträde till lägenheten, tavlorna har jag köpt second hand runtom på Södermalm och Östermalm, kuddarna hämtade mamma åt mig på en soptipp där det var en man som skulle slänga från ett dödsbo och brickbordet är köpt genom facebook marketplace.