Vinterlandskap i solnedgång

Ett slag för solen – Solceller i Sverige

Med tanke på att solen i princip är den enda energikälla vi har ett överflöd av så är det ett superintressant ämne att diskutera när människans energibehov håller på att driva oss till en oförutsägbar tillvaro.

Denna gång har jag äran att presentera en gästbloggare, Alexander Isakson, energiingenjör på Tyréns och kunnig om bland annat sol. Han har skrivit något av en ”crash course” om sol som jag tycker alla ska läsa.

Håll till godo!

Hur det började

Jag har alltid varit intresserad av teknik: sedan jag var liten har jag spelat spel och byggt mina egna datorer. Intresset för att lösa tekniska utmaningar och hålla på med elektriska saker tog mig vidare till ellinjen på gymnasiet. Jag kände dock att det inte riktigt var nog och sökte därför in till programmet för energi och miljö med inriktning mot elkraft på KTH. Under studietiden fick jag upp ögonen för de massiva miljöproblem vi både har och står inför, samtidigt som jag blev utrustad för att dra mitt strå till stacken för att skapa hållbarhet i energisektorn.

Ur min synvinkel som elkraftsingenjör är Sverige ändå ett ganska hållbart land; vi har mycket vattenkraft, vi bygger ut vindkraften, och behoven som inte täcks av vind och vatten täcks av kärnkraft (vilket är en separat debatt). Men en källa som ofta glöms bort i Sverige är solkraften.

Sverige har som mål att avveckla kärnkraften och utöka sin produktion av hållbar/grön energi. Jag vill i denna text försöka slå ett slag för solkraften.

Myter och pessimism

Pessimister säger att solkraft inte är något att ha i Sverige. Att det är för kallt, att det är för molnigt, att det är dyrt, att materialen inte är miljövänliga. Myterna är många och alla är fel. När jag skrev mitt examensarbete, som gick ut på att undersöka solcellspotentialen i vindkraftsparker, hade vi ungefärligt frågeställningen: ”Hur illa kan omständigheterna vara för att en solcell ska vara lönsam?” Och svaret är ganska tydligt: omständigheterna måste vara katastrofala för att en solcell inte ska vara lönsam, även i Sverige. Men vi tacklar myterna en åt gången.

Solceller ruttnar, precis som din mat

Att det är för kallt i Sverige har näst intill ingenting med solcellsproduktion att göra. Solceller har ett visst temperaturberoende i hur effektiva de är, det vill säga hur mycket elektricitet de kan generera när de får en viss mängd solinstrålning. Desto kallare det är, desto effektivare är solceller, så Sveriges milda somrar är faktiskt fördelaktiga för solceller. En annan fördel med kyla är att solcellerna åldras långsammare, vilket direkt översätts till att de håller längre, lite som att mat ruttnar i rumstemperatur men de håller mycket längre i kylen eller frysen.

Ovan molnen skiner alltid solen

Vi har ett ganska molnigt klimat i Sverige, men det är inte så hemskt för solpaneler som de flesta tror. Du har nog hört uttrycket ”ovan molnen skiner alltid solen”, vilket är både sant och framförallt viktigt när man pratar solceller. Solinstrålning delas normalt upp i två kategorier; direkt solinstrålning och diffus solinstrålning. Den direkta solinstrålningen är precis vad det låter som, det är solstrålarna som kommer direkt från solen, och kan blockeras av t.ex. ett träd eller ett parasoll, vilket skapar skuggor.

Den diffusa solinstrålningen är lite knepigare. Den uppkommer när den direkta solinstrålningen träffar atmosfären och molnen, och sprids ut. I vårt syfte kan den alltså antas komma från hela himlen, samtidigt. Det kanske känns onaturligt, men tänk såhär: även om du ligger under ett parasoll vid poolen kan du ändå bli solbränd, det är delvis på grund av att solstrålar reflekteras på ytorna runtomkring dig, och att så länge du kan se himlen och solen skiner kommer du att träffas av diffus solinstrålning. Det blir ju inte becksvart mitt på dagen bara för att det är molnigt, eller hur? Så även om det är molnigt kommer solens energi att nå solcellerna, vilka kommer att producera elektricitet, även om det inte är lika mycket som på en molnfri dag.

Lyxproblem och framtiden

Att solceller är dyrt är väl ett relativt påstående i min mening. Att kunna ta till klimatförbättrande åtgärder är en lyx (och skyldighet) vi bara har i höginkomstländer. Men nu syftar vi på Sverige, ett av de mest välmående länderna i världen. Förhållandevis sett är det i Sverige inte dyrt med solceller, man kan få statliga subventioner för sin solcellsanläggning, vissa påstår att priset för solceller förväntas sjunka med upp emot 50% tills 2025, och tekniken utvecklas konstant. Solceller är en investering som kommer att betala tillbaka sig själv över sin livstid genom sin energiproduktion.

Solceller som miljöinvestering

Att materialen inte är miljövänliga stämmer i viss mån. Solceller innehåller en del material som är tveksamma. Men med nya tekniker har tillverkare gått ut och sagt att man kan återvinna materialen i solcellerna, och tittar vi på energiproduktionen betalar de tillbaka koldioxidekvivalenterna som uppkommer vid tillverkningen inom ett par år av grön energiproduktion.

Med det sagt hoppas jag att jag öppnat i alla fall någons ögon för solceller, och att du använder solkräm, även om du är i Sverige och ligger under ett parasoll.