Vi är en stor del av problemet. Nu ser vi till att vara en lika stor del av lösningen

Mars månad var globalt sett en av de varmaste sedan 1880 och Göteborg hade den högsta uppmätta majtemperaturen sedan 1911. Jag tror inte att någon svettglansig konsult på Tyréns takterrass undgick den rekordtidiga värmeböljan i mittersta delen av Sverige.

Jag, en värmedyrkande solkatt som älskar att känna hur svetten pärlar sig i pannan och huden friteras, njöt såklart av dessa rekord men jag vet också att det finns en baksida med allt som är gott.

I april hade vi de högsta halterna av CO2 i atmosfären på mer än 800 000 år. Åtta-hundra-tusen-år. Förstår ni hur länge det är? Det är ca 765 000 år innan vi ens började kallas för Homo Sapiens. Och de här ökningarna har vi till stor del lyckats genomföra de senaste 100 åren.

CO2-halten har skjutit i höjden de senaste 100 åren

Vi som så ödmjukt kallar oss Homo Sapiens (vis man) har på endast 0,01% av tiden de senaste 800 000 åren förstört jorden mer än något annat djur gjort tidigare. Vi säger att reptiler har förhållandevis små hjärnor och har utnämnt dem till en av de minst intelligenta klasserna av ryggradsdjuren. Ändå har de förstått hur man lever på och använder den här planeten på ett hållbart sätt, medan människans utsläpp fortsätter öka både globalt  och i Sverige, trots att vi nu vet farorna i vårt beteende. Är det då verkligen så rimligt att kalla oss själva världens mest intelligenta djur?

Vi är problemet

Jag som på senare år blivit allt mer fanatisk vad gäller miljö och hållbarhet, har ändå/på grund av detta, sökt mig till en av de mest miljötunga branscherna som finns; samhällsbyggande. Byggnader står globalt sett för 31% av utsläppen direkt, men även indirekt för mer eftersom tillverkningsindustrierna står för 35% av utsläppen och en stor del av det som tillverkas är byggnadsmaterial.

 

31% av utsläppen kommer från byggnader och 35% från tillverkningsindustrin

Detta betyder att vi är en stor del av problemet. Därmed har alla som jobbar inom denna bransch ett ansvar att även vara en del av lösningen. Vill inte alla vara en key-player i denna kamp mot klimatförändringarna? Vill inte alla kunna stå framför nästa generation och säga

Jag visste vad som behövde göras och gjorde så mycket jag kunde

Det vill i alla fall jag vilket har lett till flera drastiska åtgärder i min livsstil på ett personligt plan så väl som på ett professionellt plan i min roll som konsult.

CCCSummit 2018

För att göra detta och hålla mig à jour inom det jag jobbar med var jag på ConstructionClimateChallangeSummit i Göteborg. Där sas det bland annat (och föga förvånande) att designarbetet i denna bransch alltid drivs av att pressa kostnaderna. Ibland råkar detta ge en indirekt effekt att även minska CO2-utsläppen, men i ett sådant arbetsklimat och med sådana projekteringsförutsättningar finns det sällan utrymme för innovation.

Just detta är ett problem eftersom forskningen visar att vi enbart kan halvera utsläppen genom att skala upp befintlig hållbar teknik. Resten av arbetet mot Sveriges nya klimatmål (noll nettoutsläpp till 2045) måste ske genom nya och innovativa lösningar.

Mer saker som sades på konferensen var:

  • 100% av alla tillfrågade i en undersökning sa att vi måste jobba tillsammans för att klara denna utmaning
  • 91% av alla tillfrågade i samma undersökning tror att Sveriges nya klimatmål kommer att påverka hur deras verksamhet ser ut inom fem år
  • Volvo har en eldriven, självkörande prototyp av en dumper (HX02). I höst kommer dessa prototyper vara med i ett forskningsprojekt som heter Electric Site Project. Det man sett är att det inte längre handlar om att effektivisera ett fordon. Det gäller att börja effektivisera en hel flotta med fordon och sedan börja effektivisera hela projektplatsen.
  • För att vinna anbud kommer det bli allt vanligare att alla teknikområden ska redovisa hur de jobbar med hållbarhet och minskad klimatpåverkan. Det vi gör i våra projekt idag kommer därför bli avgörande för vilka projekt vi vinner imorgon

VM-tider

Jag vet att många av er just nu följer fotbolls-VM. Senast i onsdags satt jag med och hörde mina kollegor skrika, tjoa och ha åsikter om spelet. Hate to break it to you, men hur många matcher du än ser, vad du än skriker, hur högt du än hoppar, hur vilt du än flaxar med armarna eller vad du än tycker om spelet kommer du inte kunna påverka utfallet förrän du själv går på planen och är med i matchen.

Det sägs ju att man lär sig mer av sina misstag än av framgång, men vi har inte längre råd att göra fler misstag. Lika lite har vi råd att låta projektering vara kostnadsdriven istället för innovationsdriven. Tiden för framgång och innovation är nu och det börjar med dig.

Så sitt inte på läktaren eller i soffan och vänta på att andra ska lösa problemet åt dig. Ta dig ut på planen och var en key-player.