Gårdagens outfit för dig är dagens outfit för mig

Om ganska precis en vecka är det första juni. Det har då gått sex månader sedan jag införde mitt nyårslöfte om att inte köpa några kläder i år.

Reglerna är enkla:

  • Inte köpa kläder, varken nya eller second hand
  • Om jag behöver något som jag inte har, tex en klänning till ett bröllop, får jag låna eller hyra
  • Om något av det jag bara har en/ett av går sönder får jag ersätta plagget, tex om gummistövlarna skulle gå sönder
  • Jag får byta kläder med andra

Anledningen till mitt köpstopp är främst hållbarhetsskäl. Som jag skrivit om tidigare går det åt hela 7 000 liter vatten för att tillverka en enda t-shirt, samtidigt som 2,1 miljarder människor saknar tillgång till rent vatten. Endast 1kg bomull medför 15kg växthusgasutsläpp vid tillverkning och stora ytor med odlingsbar mark eller möjliga habitat för djurliv tas i anspråk för att kunna odla material till kläder.

Där har ni motivet till mitt köpstopp. Men som jag också nämnt tidigare tror jag att det är mycket som är fel i vår inställning till kläder. Hur kan jag ha överfulla garderober och flera lådor med kläder på vinden och ändå känna att jag inte har något att sätta på mig? Därför har även ett sekundärt motiv varit att ändra min inställning till kläder och hur viktiga jag låter dem vara för mig.

Nu är jag alltså halvvägs genom mitt nyårslöfte och jag kan säga så här. Jag ångrar mig inte en sekund. Jag har aldrig haft så få ”jag har inget att ha på mig”-utbrott som jag haft under dessa månader och den lilla, svaga köplust jag får när jag går förbi butiker är inte jämförbar med den minskade stress som jag känner av att slippa bry mig. Jag har helt enkelt uteslutit nya kläder som alternativ och då spelar det ingen roll hur fina och somriga byxdressar som kommer in, jag behöver inte lägga tid, energi eller pengar på dem oavsett.

Inför mitt nyårslöfte anordnade jag en klädbytardag förra året för att passa på att på ett miljömedvetet sätt uppdatera garderoben inför köpstoppet. I förra veckan anordnade jag tillsammans med en kollega på Social Hållbarhet Tyréns andra klädbytardag. Man fick lämna in hur mycket kläder man ville och fick ta hur mycket man ville, även om man inte lämnat in några. Syftet var att belysa miljöpåverkan från kläder och målet var att lyckas byta så mycket kläder ”in house” som möjligt och att ge överskott till Emmaus.

Alla kläder som lämnades in vägdes upp och i slutet av dagen vägde vi hur mycket som återstod. Vi fick in 92kg kläder (med reservation för att några kan ha missat att väga in) och i slutet av dagen hade vi 50kg kvar. Det betyder att vi lyckats byta minst 46% av alla kläder in house! I skrivande stund har jag på mig en alldeles fantastisk babyblå kjol som jag hittade bland de inlämnade kläderna.

 

Fynd från klädbytardagen

Jag tycker att en klädbytardag är ett superbra tillfälle för ett företag att dels skapa ett event för att öka medarbetarnas kunskap kring problemet med miljöpåverkan från kläder och dels för att bidra till att undvika att hälften av alla kläder som köps i Sverige slängs.

Så vad väntar ni på? Ut och byt!