Dags att uppgradera?

För några veckor sedan hade vi inbrott i föreningens källarförråd. När jag gick ner för att kolla om de snott något från vårt förråd hittade jag en hel kartong med kläder som jag glömt bort att jag hade. Ändå gjorde jag en stor rensning förra året i samband med att jag anordnade en klädbytardag på Tyréns.

Bild från Tyréns klädbytardag 2017. Vi lyckades byta ca 40% av kläderna internt, medan resten skänktes till Emmaus

Det här bekräftar bara en teori som jag har: det handlar om fel inställning.

Så kom igen nu alla läsare. Året har bara börjat! Ta en minut att starta om systemet med nya inställningar och upplev fördelarna med att vara uppgraderad till version 2.0.

 

Här är några exempel på mina felinställningar och vad jag gjort för att uppgradera mig.

Klädinställningen

Om jag har så mycket kläder att jag har tre fulla garderober i lägenheten, tre kartonger på vinden och ytterligare en bortglömd kartong i källaren kan jag knappast skylla på att ”jag inte har några kläder” när jag får klädutbrott på morgonen. Problemet är min inställning till de kläder jag har.

Den är ful, den är gammal, den ser jag gravid ut i, jag trivs inte i rosa…

De dåliga ursäkterna är många, medan de bra lyser med sin frånvaro. Det här är ju väldigt genant att erkänna när man vet vilken miljöpåverkan kläder har. Rent krasst finns det barn som svälter eller dör av törst bara för att jag har fel inställning till mina kläder. Därför har jag i år nyårslöfte om att inte köpa kläder, varken nya eller second hand. Istället ska jag ändra min inställning till de kläder jag har. Jag utmanar dig att göra detsamma.

Tvålinställningen

Jag älskar saker som luktar gott. Något som är väldigt populärt just nu och som jag vet att de flesta av mina väninnor använder är välluktande Foaming Shower Gel (FSG). Låt mig här bara påpeka ett par saker. Om man jämför med t ex en fast tvål räcker den fasta tvålen uppskattningsvis 3–4 gånger längre. Ändå kostar FSG ca 100kr/flaska, medan den fasta tvålen kostar ca 30kr för fem tvålar. Om man på en fast tvål tvingas köpa tre FSG har man alltså betalat 1500kr för tvål istället för 30kr (!).

Samtidigt är FSG förpackad i en stor metallförpackning. På fem fasta tvålar uppstår enbart ett tiotal gram pappersavfall. På samma tid kommer man ha slängt 15 metallförpackningar om man använder FSG. I bästa fall går dessa till materialåtervinning, men det är ingen garanti. Vidare finns det massor av vatten i flytande tvål för att göra den just flytande. Det betyder dels att vi ”bygger in” värdefullt vatten i tvålar, samtidigt som barn dör på grund av brist på rent vatten, och dels blir miljöpåverkan från transport mycket högre per gram ”rengörande ämne”.

Ändå använde jag aldrig fasta tvålar förut eftersom de inte kändes lika lyxiga och luktade inte lika gott. Men är priset (både ekonomiskt, miljömässigt och socialt) verkligen värt att betala för denna lyx? Jag tyckte inte det. Jag kunde inte försvara att jag, utöver allt överflöd av lyx som vi i Sverige redan oförtjänt fläskar på oss, dessutom tar mig friheten att duscha extra lyxigt med en tvål som skummar. Syftet är ju trots allt bara att bli ren. Jag utmanar dig att göra detsamma och ändra din inställning till tvål.

Pris 1500kr (för motsvarande förbrukningslängd som fem fasta tvålar), ger avsevärt mycket mer avfall, mer miljöpåverkan från transport, tar potentiellt dricksvatten från barn i behov…

Kostar 30kr, ger mindre avfall, mindre påverkan från transport, innehåller inte onödiga mängder vatten. Klar vinnare?

Plastinställningen

Det här med plast i våra hav tror jag inte har undgått någon. Om du lyckats undgå det rekommenderar jag dig att byta ut Talang på fredag mot ”A plastic Ocean”.

Tidigare i mitt liv funderade jag inte särskilt mycket på plast (nu tänker jag snarare på det alldeles för mycket och önskar att jag kunde stänga av hjärnan ibland, men det är ett annat problem). När jag handlade la jag alla grönsaker i plastpåsar. Min inställning då var väl att grönsakerna blev ”smutsiga” i korgen eller att det vore enklare att ha de två tomaterna samlade på ett ställe så att de inte rullade runt på bandet. Nu begränsar jag mig till att bara ta plastpåsar till potatis.

När vi människor lever på ett sätt som gör att vi inom ett par år har mer plast än fisk i våra hav så är det helt klart något fel med inställningen till plast. Häromdagen när jag handlade hade en kvinna köpt en chilifrukt och lagt den i en plastpåse. Jag tror till och med att själva påsen vägde mer än den lilla chilin. Håller ni inte med om hur fel det är? Jag tror inte att kvinnan hade för avsikt att vara så ohållbar som möjligt i sitt köp av chilifrukt utan det enbart handlade om en felinställning som gjorde att hon omedvetet och av dålig vana la frukt och grönsaker i onödiga plastpåsar. Jag utmanar dig att se över din plastinställning.

Inom ett par år tror forskarna att det kommer finnas mer plast än fisk i våra hav.

Köttinställningen

Jag har tjatat mig blå om det här med vegetarisk mat ända sedan jag själv fick en uppenbarelse för ca 1,5 år  sedan. Av någon anledning är det mina inlägg om vegetarisk mat som får flest läsare så ni verkar ändå hyfsat intresserade av detta ämne. Därför skriver jag lite mer om det eftersom jag just upptäckt något nytt. De miljömässiga, etiska och hälsorelaterade fördelarna med vegetarisk mat känner jag mig hyfsat säker på vid det här laget. Men igår när vi handlade ville min sambo inte ha sojabacon utan ville ha riktigt bacon. Han köpte ICA:s egna där köttet var fött, uppvuxet och slaktat i Sverige (läs: sått, odlat och skördat eftersom inget med köttindustrin bör förknippas med ord som antyder att dessa djur faktiskt har fått leva för det har de inte). Det sjuka, och för mig främmande, var att man sedan skickar det slaktade djuret till Holland och förpackar det där, för att sedan skicka tillbaka det till Sverige med svensk flaggstämpel. Nu kan det ju vara så att man gjort en livscykelanalys och kommit fram till att det är bättre för miljön att göra så, men min magkänsla säger ju spontant att det låter väldigt konstigt.

Troligtvis handlar det främst om att man kan pressa priserna genom att paketera det där. Jag förespråkar inte helvegetariskt eller helvegansk kost, eftersom jag tror att alldeles för få skulle kunna tänka sig att göra den ominstallationen. Jag förespråkar bara att det nationella köttfrosseriet måste stoppas och att inställningen till köttkonsumtion hos den enskilda individen måste ändras. Om folk bara hade en annan inställning till köttpris och sin konsumtionsmängd skulle massor av problem kopplade till köttindustrin försvinna och vi skulle bland annat slippa skicka svenskt kött fram och tillbaka till Holland. Jag utmanar dig att fundera på din inställning till din köttkonsumtion.

Själv ska jag utmana mig och se på dokumentären Det vita guldet denna vecka eftersom jag fortfarande äter alldeles för mycket mejeriprodukter och måste få hjälp på traven att ändra min inställning till min mejerikonsumtion. Jag behöver helt enkelt bli mer medveten om vilket det verkliga priset är när jag äter mina ostmackor.