Är du medveten eller omedveten?

Medveten eller omedveten?

Lång eller kort. Ung, medelålders eller gammal. Han, hon eller kanske rentav hen?

Det finns många sätt att gruppera människor på. Somliga ryggar säkert tillbaka av ordet eftersom det är tabu att dela in folk i fack, men idag tänker jag göra det ändå. Den köttätare som inte läser detta inlägg i sin helhet och inte gör kompletterande efterforskning tycker jag automatiskt tillfaller kategorin omedveten köttätare.

Jag vet att hur mycket jag än skriver inom detta ämne så kommer jag vilja skriva mer. ”Uppenbarelsen” har nått mig och jag vill att den ska nå fler eftersom jag dagligen ser vilka utmaningar vi står inför rent planetärt, men då jag ”bara” har fyra timmar i månaden att skriva på bloggen så är jag begränsad. Jag får helt enkelt maxa på med den tid jag har och lämna en del av efterforskningen till er. Försök möta mig halvvägs här.

Mina avsikter är goda, även om du kanske tycker att det sker på bekostnad av din taco-fredag. Jag vet att många tycker att inlägget är obekvämt och kommer olägligt just när folk är sugna på att griljera julskinka, äta risgrynsgröt med mjölk och göra ägghalvor. Men det är det inte. Vad som är obekvämt och olägligt är att Earth Overshoot Day inträffade 2:a augusti i år. Vi måste alla ta ansvar för att försöka flytta det datumet så att vi slipper leva på kredit som vi inte kan betala tillbaka och istället leva på ett sätt så att resurserna läggs på ett sparkonto så att vi har något att ta av vid framtida motgångar. För motgångarna och katastroferna kommer komma även till Sverige. Det vet vi. Senast den här sommaren hade vi exempelvis vattenbrist i stora delar av Sverige.

Enligt PETA

Med det här inlägget menar jag inget ont mot svenska bönder som försöker livnära sig bäst de kan medan svenskarna klagar över höga priser på kött och mejeri. Det fattar vem som helst att billiga produkter kräver billig produktion och då förstår jag att det är svårt att ändra förutsättningarna för djuren. Problemet är därför inte att bönderna är vårdslösa med djuren. Tvärtom är det med största sannolikhet bönderna som bryr sig allra mest om dem. Problemet ligger i den kötthets som råder och folks löjliga prisbild av vad ett liv får kosta.

Vilken typ av vegetarian är du?

Som jag ser det finns det grovt tre anledningar till att folk aktivt väljer att sluta äta kött:

 1. Av hänsyn till miljö och klimat. Det finns tusen anledningar till detta men om man jämför produktionen av en vanlig hamburgare med en vegetarisk sådan använder den vegetariska burgaren 45 gånger mindre mark, 20 gånger mindre vatten och genererar 10 gånger lägre klimatutsläpp. WWF menar att något av det viktigaste som vi i rika länder kan göra för att minska vår klimatpåverkan är att halvera mängden kött vi äter. Jag har skrivit mer om detta i ett tidigare inlägg.
 2. Av hälsoskäl. Livsmedelsverket är en av dem som säger att kött och chark är farligt för hälsan. Bland annat ökar det risken för tjock- och ändtarmscancer samt hjärt- och kärlsjukdomar.
 3. Av hänsyn till djuren. Visst har vi alla sett extremfall om katastrof- och tortyrliknande förhållanden på nyheterna. Många av er tänker säkert att man ”köper sig fri” från dålig djurhållning bara för att man väljer svenskt ”eftersom vi i Sverige har världens hårdaste krav”. Det i sig är säkert sant, men vad säger egentligen världens hårdaste krav och hur svårt är det att vara bäst när jag tror att de flesta av er är medvetna om vilka förhållanden vi tävlar mot? Jag vet inte hur många av er som har sett den lilla lappen ”Inte din mjölk” fastklistrad lite här och där på olika reklamskyltar för mejeriprodukter. Jag har sett den flera gånger utan att bry mig om att gå in på hemsidan och se vad som finns publicerat. Idag gjorde jag det. Det som visas på hemsidan är inga skandalbilder som visar undantagsfall. Det som visas sägs ske i Sverige på vardaglig basis och ska vara fullt lagligt enligt svenska lagkrav. Efter att ha surfat runt där ett tag är jag helt FÖRSKRÄCKT! Se sammanfattningar i slutet av inlägget och klicka in själv och se bilder och filmer. Ja, det är otäckt och det lättaste är att blunda, men gör du det är du inte bara en omedveten köttätare. Då är du också en feg köttätare.

Inte din mjölk!

Hur fungerar folk?

Trots alla dessa solklara anledningar till varför man inte bör äta kött (eller ägg och mejeri för den delen) så är långt under 10% av Sveriges befolkning vegetarianer. Vissa studier pekar på så få som 0,5%.

Min fråga.

Hur tänker de resterande 90+ procenten av Sveriges befolkning? Varför reagerar de inte lika starkt som jag gjort och faktiskt tar tag i saken och slutar med detta vansinne?

Att det finns ett antal som helt ärligt inte bryr sig om varken punkt 1, 2 eller 3 ovan vet jag för jag har mött flera av dem personligen. Men resten av er? Vad är er anledning? Har livet med blicken nedsänkt i skärmen fått er att glömma hur vackert fenomenet liv är, oavsett om det rör sig om fågel, fisk eller allt mittemellan?

Jag vägrar tro att jag bor i ett land där folk är så respektlösa mot miljö, hälsa och framförallt liv att de medvetet fortsätter med detta galenskap. Det blir alldeles för deppigt då. Jag försöker istället klamra mig fast vid hoppet att köttätarna bara är omedvetna och inte har vågat eller brytt sig om att kolla upp saker och att det är därför de fortsätter att proppa kundvagnen full med döda djur och kobebismat.

Nu spräcker vi myterna

För att göra det extra tydligt för er som fortfarande funderar och tänker ”det är ju hemskt, men…bla bla bla” ska jag nu bräcka hål på några myter:

 • ”Sverige ligger i framkant och vi gör bra ifrån oss inom miljö och hållbarhet”. FEL! Om alla levde som oss skulle det krävas 4,2 jordklot medan motsvarande siffra för Indien är 0,6 jordklot. Att vi fortfarande har råd att leva så här gott utan att märka av den systemkrasch vi snart står inför är för att vi låter de fattiga och mer utsatta länderna ta smällen och bekosta vår lyx. Katastrofen står bara inte utanför just din dörr och det är därför du inte ser den. Än…
 • ”Djuren bedövas innan de slaktas så de känner ingenting”. FEL! Som i exemplet med fisk längre ner i inlägget så stämmer inte detta alls. Och vad många (inklusive jag) inte vet är att med bedövning avses bland annat att hönor doppas ner i strömförande vatten och att grisar gasas med koldioxidgas vilket kan ta upp till en minut innan de förlorar medvetandet. Gemensamt för alla djur är att dödsorsaken i Sverige är blodförlust genom att man skär ett snitt i halsen. Det här gäller alltså även nötkreatur som jag annars trodde dog av skottet i huvudet. Det är alltså inte sant. De bedövas av skottet men dör av att tömmas på blod vilket kan ta flera minuter. Titta dina egna eller dina släktingars husdjur i ögonen nästa gång du ser dem och fråga dig själv om du tycker att de gjort sig förtjänta av att att chockas med el eller långsamt kvävas tills de förlorar medvetandet
 • ”Jag är inte mycket för grönsaker. Jag är mer för kött”. FEL! Jag kan med handen på hjärtat säga att merparten av alla mina bekanta, inklusive jag själv är uppvuxen på falukorv, köttbullar, fiskpinnar och ostmackor. Det här är det jag ätit i över 25 års tid. Inte en enda gång vill jag minnas att mamma skulle ha bjudit på linsbiffar eller bönburgare. Att tycka om kött är till stor del ett invant beteende och ni vet ju vad man säger om att lära gamla hundar att sitta. Men det är inte omöjligt, det är bara lite svårare. Vi har vuxit upp och utvecklat våra smaklökar till att gilla dessa smaker. Att prova något nytt är som med allt annat nytt (tex mitt nya system på datorn) väldigt svårt och krångligt. Helst vill man gå tillbaka till det vanliga. Min pappa ryser vid tanken på bönor och min lillebror tycker att quinoa smakar sand. Men jag kan ärligt säga att nu när jag äter så pass lite kött så är det faktiskt kött som smakar skit. Hate to break it to you, men det smakar dött djur. Det smakar AS. Sist jag åt kyckling var när jag blev bjuden på en kycklinggryta på en fest. Efteråt frågade jag några bekanta om de trodde att kycklingen hade varit härsken eftersom det smakade surt men alla tyckte att det smakade bra. Om man ger sig själv en ärlig chans och provar vegetariskt lika länge som man har ätit kött så vet jag att alla skulle hålla med mig om att kött faktiskt inte är särskilt gott. Vi har helt enkelt bara vant oss vid smaken av det och tycker att nya smaker är lite otäckt. Så för alla er som en gång provade vegetariskt och tyckte att det var äckligt och bestämde er för att det inte var något för er. Väx upp, get a grip, skärp till dig. Få saker går bra första gången man provar, det vet alla som någon gång kört bil, åkt skidor eller skrivit en tenta man inte pluggat till
 • ”Det är dyrt med vegetarisk mat”. FEL! Mina matkostnader är max 1 500kr i månaden (då har jag matlåda nästan varje dag och äter lunch ute ca en gång i månaden). I affären köper jag alltid exakt det jag vill. Jag skulle aldrig ställa tillbaka en vara jag tänkt köpa bara för att den inte var på extrapris. Jag kan alltså köpa goda saker och äter vad jag vill och har ändå en betydligt lägre matkostnad än alla mina (ej statistiskt verifierat) köttätande vänner som går runt med ”veckans varor”-bladet i handen och letar efter den prissänkta falukorven
 • ”Jag behöver kött för att bygga muskler.” FEL! Jag som tränar mer än medelsvensken vet att detta är falskt. Jag har sprungit flera maraton och långdistanslopp sedan jag blev mer eller mindre vegetarian och det går utmärkt. Det finns även flera bodybuilders som är veganer/vegetarianer. Och även om ni killar (ja det är främst från er som jag hör denna myt) skulle tappa ett par kilo muskler om ni slutade äta kött, är ni verkligen så ytliga att jordklotet ska gå under och att oskyldiga djur som har ännu större rätt än människan att leva på den här planeten ska plågas för er fåfänga? Jag vet även många som skulle säga att det är mycket mer attraktivt med en medveten man framför en muskulös man

Vem är jag att döma?

Jag vet att jag själv inte är perfekt och de flesta av mina personliga förändringar i min livsstil har kommit de senaste åren, i takt med att mitt medvetande har ökat. Så jag har länge varit en skitstor bov i dramat, men man har ju rätt att få förändra sig. I synnerhet när man gör det åt det positiva hållet.

Om jag jämför mig själv nu med mig själv för ungefär två år sedan ser det ut ungefär så här:

Nu
Köpa ofantliga mängder billiga kläder från Wish Anordna klädbytardag på jobbet och nyårslöfte om att inte köpa kläder under hela 2018
Äta vegetariskt en gång i månaden, resten kött. Ofta billigt storpack från Irland eftersom jag var student Äter kött ca 1-3 gånger i månaden och då gör jag det om det är det enda som bjuds och alternativet är att jag får gå utan mat eller att min portion slängs
Dricka en liter kobebisdricka i veckan Dricka en liter svensk, havrebaserad dryck i veckan
Älskar smink och köper så billigt som möjligt från H&M vilket innehåller massa kemikalier som har testats under tortyrliknande förhållanden på djur Älskar smink men använder helt vanligt kakao rakt upp och ner som ögonbrynsskugga och solpuder. Gjort egen maskara på bivax, kakao, Aloe Veragel och kokosfett
Vill bara börja jobba så att jag kan tjäna pengar och köpa allt jag vill Vill att alla ska jobba mindre för att ha mindre pengar kvar att konsumera för och mer tid för det som egentligen är viktigt

Vad ledde till förändring?

De här förändringarna kom inte för att någon sa åt mig att göra dem. Tvärtom får jag många gånger försvara dem istället eftersom folk gärna försöker intala mig att jag och forskningen har fel så att de slipper förändra sig själva. De ändringar jag har gjort de senaste åren är därför inte för att jag blivit tillsagd utan för att jag själv blir mer insatt i ämnet, provar alternativa lösningar och tycker att undantaget ger mig mer värden i livet än vad regeln gör.

Det är inte rocket science. Jag försöker helt enkelt ta mitt ansvar som en del av den här planeten och läser in mig på förutsättningarna och anpassar mig efter de spelregler och den budget som finns, givet att vi bara har en enda planet, precis så som jag förväntas göra i min konsultroll. Det gör ju så många av oss på jobbet redan, varför är det då så svårt att göra detsamma på ett personligt plan? Vad är det som är så svårt med att sluta äta alternativt drastiskt minska mängden kött vi äter när allt pekar på att vi inte bara bör, utan även måste det? Varför har kött blivit något som folk anser sig ha rätt att äta till frukost, lunch, mellanmål och middag? Vad hände med att det var en lyxig vara som man åt vördnadsfullt och längtade efter?

Så, ni som läst kommer säkert inte att sluta äta kött bara för att jag tycker att ni ska det och för att forskningen säger att vi måste det om det ska finnas någon som helst morgondag. Det gör i alla fall inte min pappa eller mina bröder. Men har ni kommit så här långt i inlägget så har ni kommit en bra bit på vägen att öka ert medvetande och göra kloka och rätta val. För det vill vi väl alla göra? Om ni väljer att blunda för det som är rätt och fortsätter göra fel för att det är enklare, mår ni verkligen bra av det innerst inne?

Jag tycker att alla ska våga sig ut på nätet och göra något vettigare än att scrolla igenom instagramflödet för en gångs skull. Ta reda på info, gör aktiva sökningar på miljö och hållbarhet, kolla in hur djuren har det i djurfabriker i Sverige. Jag utmanar er alla att istället för gulliga kattklipp kolla på exempelvis dessa länkar istället:

Varför är detta provocerande när verkligheten inte är det för många? Vad är egentligen skillnaden?

Jag tycker att alla därefter ska ta sig en funderare och bestämma om människan har rätt att leka gud här på jorden och fortsätta med de övertramp och trakasserier som djuret människan gör mot jordklotet och ALLT annat som försöker leva här.

Utvärdera sedan om människan har rätten att utrota nära 10% av jordens alla arter så som vi lyckats göra genom att förstöra deras naturliga habitat så att vi kan bygga lyxiga villor, stora hotellkomplex och överflödiga köpcentrum som egentligen bara ger oss mer press att prestera i livet istället för att njuta av livet.

Utvärdera om människan har rätt att mer än halvera djurpopulationen i det vilda sedan 70-talet, medan vi aktivt väljer att odla fram de djur som vi själva har nytta av, bestämmer under vilka vedervärdiga förhållanden de ska leva inom, leker med genmodifiering för att de ska passa våra behov bättre och slutligen avgör när de ska skördas för att hamna på vår tallrik.

Utvärdera om människan har rätten att behandla andra levande varelser på detta sätt enbart för att de är försvarslösa och inte pratar samma språk som människan och därmed inte kan förmedla vad de känner.

Utvärdera om människan har rätt att våldsföra sig på jorden och allt som lever här.

Utvärdera om männsikan har rätt att bete sig som det dummaste, elakaste och mest ignoranta djuret i världen, när vi samtidigt har självutnämt oss till det smartare djuret.

Utvärdera om människan har rätten att förstöra detta mirakel som jordklotet är i galaxen genom att vi blivit världens mest fåfänga, maktgalna, elaka, egoistiska, lata och ignoranta djurart.

Själv ska jag försöka komma på hur fasen jag ska lyckas sluta med ost och bregott, hur jag ska få Tyréns att ha fyra vegetariska veckor i månaden istället för en och hur jag ska lyckas vakna imorgon utan att vara arg på hela världen.


Djurfabriken

Visste du till exempel att:

 • En vild höna i det fria lägger cirka 15 ägg om året. De som avlats fram för människans behov och överflödiga livsstil lägger ungefär 350 ägg om året, alltså cirka 2 500% (!!!) mer än vad som är naturligt. Det här leder ofta till äggledarinflammation och att hönorna dör. Utöver att avlas fram för att massproducera ägg ”behandlar” man dem även med ljus för att ändra deras dygnsrytm så att de ska kunna värpa mer
 • Kycklingar som föds som tuppar har i äggvärlden ingen rätt till existens och gasas ihjäl efter födseln. 15 000 kycklingbebisar dör om dagen just för att människan inte ser ett syfte med dem. Vi tvingar alltså den lilla bebisen att komma till livet i hopp om att den ska leverera det vi förväntar oss av den bara för att vi minuter senare ska kunna ha ihjäl den när våra förväntningar på den lilla bebisen inte uppfylls
 • Värphönorna slaktas när de levt cirka 10% av sitt liv eftersom de då inte är lika produktiva och är då dyra i drift. Då har de alltså spenderat hela sitt korta liv som en äggfabrik utan att någon tagit hänsyn till att det finns ett liv i den lilla kroppen. Vi hade tre frigående höns när jag växte upp och jag kan ta gift på att de inte är helt ihåliga, utan de har känslor och är olika personligheter. En kompis till mig berättade att hennes pappa har en tupp som kommer fram och plockar smulor från handen och sedan ger sina hönor en smula i taget så att alla ska få lika mycket. Han är alltså omtänksam och värnar om tjejerna, vilket är mer än vad som kan sägas om många män nu i ljuset av #metoo
 • Kycklingar kan faktiskt till och med räkna redan när de är ett par dagar gamla. De pratar med sin mamma inifrån ägget och när en kyckling är rädd vill den springa och gömma sig under sin mammas vingar. Men en kyckling som kläcks inom industrin kläcks i maskin och får aldrig höra sin mammas röst. De är instängda hela livet, med få saker att upptäcka och sysselsätta sig med. Under den korta uppväxten lever upp till 40 000 kycklingar hopträngda på ett och samma golv. Det får hållas 25 kycklingar per kvadratmeter i Sverige
 • För att få fram maximal mängd kött på kortast möjliga tid har köttkycklingar avlats för att växa snabbt. Men skelettet hinner inte med i den snabba tillväxten. Vid fem veckors ålder väger fabrikskycklingen nästan dubbelt så mycket som sin vuxna vilda släkting och de blir ofta paralyserade och blir liggandes eftersom deras ben inte kan bära vikten. I princip alla kycklingar är halta vid fem veckors ålder och många av dem dör på golvet
 • När köttkycklingar skickas till slakt dör hundratusentals av stress, köld eller värme redan på vägen dit. De som  ”tursamt” nog överlevt transporten hängs upp i benen medan de fortfarande lever och transporteras hängandes upp och ner på ett band i luften, på väg till sin död helt oförmögna att kunna göra någonting och trots att de varken gjort en fluga förnär eller ens bett om att få bli till

Jag och tupparna Hårdkokt och Gullefjun

 • Grisar är det femte smartaste djuret i världen. De är både nyfikna och innovativa. Det finns även forskare som menar att människan härstammar från grisen. Grisarna lever hela sina liv instängda i grisfabriken, hänvisade till hårda betonggolv och kala miljöer. Ju större de växer sig, desto mindre plats får de. Tio grisar hålls på nio kvadratmeter tills de väger över hundra kilo och slaktas. Förstå om vi själva skulle tvingas bo på mindre än en kvadratmeter var och aldrig få se något annat och behöva äta och sova där vi går på toaletten. Jag vill också här poängtera att varken katt eller hund finns med på denna lista och jag kan lova att inte en enda av de hund- eller kattägare jag känner skulle utsätta sina husdjur för det vi utsätter djuren inom kött- och mejeriindustrin för. Varför gör NI så stor skillnad på djur och djur?
 • Eftersom grisar är nyfikna och intelligenta behöver de stimulans och de gillar att böka runt i jorden. I grisfabriken har de inte den möjligheten och äter istället upp varandras öron och svansar. Jag minns vilket ramaskri det blev när en annan unge hade bitit en annan unge på ryggen. Det var ett hemskt undantagsfall. För grisarna är detta vardag, även i Sverige och den som tror något annat är naiv
 • Det är suggorna som producerar råvaran i grisfabriken: kultingarna. Målet är att de ska föda så många ungar som möjligt för att vi ska ha tillräckligt med korv och julskinka. Naturligt har suggor 8 spenar och får 4-5 ungar per kull. Suggorna i grisindustrin har avlats fram till att ha 16 spenar och får 10-15 ungar, vilket tär på deras kroppar. De har inte ens bett om att få fler bebisar. Vi inseminerar dem och tvingar dem att bli dräktiga, trots att ingen av dem skulle vilja föda bebisar till en sådan livsmiljö om de hade något att säga till om. Många kultingar föds underutvecklade och klarar sig inte. Suggorna har inte plats att röra sig och får ofta liggsår
 • Kor har mjölk i sina juver av en enda anledning: de har blivit mammor och mjölken är näringsrik vätska som ska ges till deras kalvar för att de ska växa sig starka, precis som hos oss människor. Det finns INGET som är naturligt i att fullvuxna människor dricker eller äter denna vätska i någon form. Människan är i princip det enda djuret i världen som gör det och det finns ingen anledning till att vi gör det i dagens Sverige förutom av vana
 • Direkt efter födseln tas den lilla kobebisen från sin mamma och får inte dricka den mjölk som hon bär runt på för sin bebis. Istället ställs den helt oförstående in i en kal ensambox på en kvadratmeter. Nu är jag inte själv mamma än, men vilken förälder skulle vilja se sitt barn bli ivägsläpat och inlåst direkt efter födseln för att sedan aldrig ses igen?
 • De bönder som följer minimireglerna om bete i Sverige låter sina kor vara ute max 10% av deras liv. Resten av tiden står många fastbundna med en snara och kan inte ens klia sig (not: enligt muntlig källa är det numera inte tillåtet att bygga nytt med uppbundna kor, men befintliga får användas). Ni som varit i en ladugård vet hur mycket flugor det finns. Tänk paniken om du själv stod fastbunden med flugor i hela ansiktet och kroppen
 • Livet i ladugården är intensivt. Det gäller att producera för att få leva. Mjölkföretagen har länge avlat fram kor med högre och högre mjölkproduktion. Idag producerar en ko dubbelt så mycket mjölk som för femtio år sedan vilket är slitsamt för deras kroppar och de får ofta juverinflammation vilket leder till att de slaktas efter att de levt cirka en femte del av sina liv
 • Vissa fisksorter är klassade som topp 10 smartaste djur i världen. Jag har själv sett en video på en fisk som lägger ut avancerade och genomtänkta mönster i sanden för att locka till sig en partner. Ändå så tror en betydande andel av Sveriges befolkning att fiskar inte är kännande varelser. Det är inte sant. Forskning har slagit fast att fiskar, precis som andra djur, är smarta och kan känna både smärta och rädsla
 • Fiskfabriken i Sverige är en bassäng på land eller en bur i havet. Hälften av allt fiskkött som äts av människor kommer från djur som fötts upp på det sättet. På fiskodlingen hålls djuren i en karg, oföränderlig miljö. Vilda laxfiskar lever till största delen ensamma och har stort behov av utrymme, vilket gör att de blir stressade, aggressiva och får störda beteenden när de trängs ihop med andra
 • Fiskarna tvingas leva i fiskfabrikens stimulansfattiga och stressiga miljö mellan två och fem år. Då anses de tillräckligt stora för att slaktas. Enligt svensk lag ska alla djur som föds upp i fångenskap bedövas innan slakt. Detta gäller även för fiskarna, som sänks ner i koldioxidmättad vätska. I Norge är detta förbjudet, eftersom koldioxid leder till panikkänslor och frätskador hos fisken. Det krävs 10 minuter i koldioxiden för att fiskarna ska tappa medvetandet. Väldigt barmhärtigt av oss svenskar… De flesta som slaktar fisk väntar dessutom bara ett par minuter eftersom köttkvaliteten annars försämras så därmed kan man säga att fiskarna slaktas (läs: mördas) medan de är vid medvetande. Det är inte heller ovanligt att man helt enkelt låter dem kvävas till döds. Föreställ er själva den paniken