Gröna recept

Jag lovade ju att återkomma med mina bästa vegetariska recept för er som vill försöka er på ett grönare 2017. Jag har valt dessa recept för att de är enkla och kan lagas trots vardagsstress.

När jag bakar är jag väldigt noga med mått men när jag lagar mat går jag på känsla så ni får lista ut själva hur mycket av allt som faller just er i smaken.

Vill återigen slå ett slag för recept-appar som har vegetariska matsedlar. Jag kör främst Arla Köket. Såg också nu när jag googlade runt att ICA kör med något beräkningsverktyg som räknar på hur klimatsmarta recepten är. Det ska jag testa.

Beräkningsverktyg klimatmat

Tacomys:
Jag har tidigare nämnt att quinoa är en personlig favorit för att ersätta köttfärs. Gröna linser går lika bra, men quinoa är en fullvärdig proteinkälla så det är lite bättre. Om man kokar quinoa och häller i ett par påsar tacokrydda och lite vatten när den kokat färdigt kan man enkelt göra helt vanliga tacos efter det eller så gör man Arla kökets supergoda tacopaj med ”färsen”. Man behöver krydda lite extra så ta två påsar tacokrydda. För att öka protein- och omega 3-halten brukar jag ta lite mer smör och ha 2-3 matskedar chiafrön i pajdegen.

Supersnabb spaghetti:
En supersnabb rätt för den som har bråttom och inte vill hålla på med massa moment i köket. Koka pasta. Koka frysta sojabönor. Skölj pastan i kallt vatten. Blanda pasta, sojabönor, valfri sallad (från påse går snabbast men egentligen ska man ju undvika att köpa mat med onödiga förpackningar), valnötter, färdigriven parmesan (har inte lyckats hitta en vegetarisk tyvärr), hackad färsk chili, olja, pressad citron, salt och peppar. Klart!

Indiska linspannkakor:
Dessa är också en personlig favorit. Jag följer receptet men kryddar minst dubbelt så mycket som det står och gör pannkakorna mindre så att inte alla går sönder när man ska vända dem.

Spenatsoppa med ägg:
En annan supersnabb middag som inte kräver mycket jobb är spenatsoppa. Hacka schalottenlök. Fräs i kastrull tills den mjuknat. I med fryst hackad spenat. I med grönsaksbuljong och massor av grädde. Krydda med salt och vitpeppar. Servera med kokta ägg.

En grön burgare:
Om man vill byta ut köttet i en hamburgare är haloumi en klassiker. Annars brukar jag också skiva upp en aubergine på tvären så att jag får runda skivor. Salta på skivorna och låt ligga ett tag för att vattna ur dem och torka dem torra med papper. Vänd i mjöl, sedan vispat ägg och till sist panko (asiatiskt ströbröd). Stek skivorna tills de fått färg och låt dem gå klart i ugnen (mjuka på insidan, krispiga utanpå), ca 175 grader. Servera som en vanlig hamburgare eller med guacamole istället för dressing.

”Lyxmiddag”:
En rätt som jag tycker är väldigt smakrik och som känns lyxig är bakad portabellosvamp (dock inte helt vegetarisk eftersom västerbottenost också innehåller löpe). Bryt av stjälken och låt hatten vara intakt. Hacka stjälken och blanda med hackad färsk chili, crème fraiche, västerbottenost, finhackad schalottenlök och om man vill lite finhackad morot som man först mjukstekt på svag värme. Fyll svamphattarna med röran och gratinera i ugnen tills röran fått färg och osten har smält. Servera med hemmagjord majonnäs (som man tror är mycket svårare att göra än vad det faktiskt är) och klyftpotatis.

Pasta carbonara:
Det finns vegetarisk bacon att köpa i frysdisken i de flesta butiker. Smaken på denna är jättegod även om det inte går att steka den så att den blir krispig som riktig bacon. Koka pasta. Stek gul lök på svag värme tills den mjuknar. Pressa i vitlök. Häll i vegetarisk bacon, matlagningsgrädde och crème fraiche. Häll i en burk majs och smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid!