Vegetariskt nyårslöfte

Jag har alltid ätit kött. Med en pappa som är jägare och med ekologiska köttjurar på mina föräldrars gård blir det dessutom rätt mycket kött. När jag under en period var tillsammans med en vegetarian gick jag över till vegetarisk kost, men var konstant så sugen på kött att när jag öppnade kattmatsburken och luktade på den bruna sörjan vattnades det i munnen.

Jag tycker alltså att kött är väldigt gott.

När jag började på Tyréns började jag på det som då kallades ”miljöavdelningen”. Väldigt många av mina kollegor var vegetarianer eller hade gjort aktiva val för att minska sitt köttätande. Det finns tusen anledningar till detta men om man jämför produktionen av en vanlig hamburgare med en vegetarisk sådan använder den vegetariska burgaren 45 gånger mindre mark, 20 gånger mindre vatten och genererar 10 gånger lägre klimatutsläpp. Om alla på jorden skulle leva så som vi gör i Sverige skulle vi behöva mer än 4 planeter och maten står för en tredjedel av detta behov. Något av det viktigaste man kan göra för att minska matens klimatpåverkan i rika länder är att äta hälften så mycket kött som idag (WWF).

Kötthamburgare ger 10 gånger mer klimatutsläpp än en vegetarisk enligt WWF.

FN framhåller faktiskt djurhållning för köttproduktion som en av de allra största miljöbovarna av alla mänskliga aktiviteter. Köttet toppar listan för bland annat jordförstörelse, förstörelse av vattenresurser, överutnyttjande av vattenresurser, försurning och luftföroreningar. Djurhållningen är också en av våra allra största källor till växthusgasutsläpp och den i särklass största orsaken till regnskogsskövling, artutrotning, utfiskning och uppkomst av av antibiotikaresistenta bakterier. Vår köttproduktion ger dessutom upphov till allvarliga sjukdomar, som galna kosjukan, fågelinfluensan och svininfluensan (Svensk mat- och miljöinformation).

Jag skulle egentligen vilja rabbla 10 anledningar till men då blir inlägget för långt. Hör av er till mig om ni behöver fler argument för att övertygas.

Jag kände i alla fall att jag  inte riktigt kunde försvara min frossiga köttkonsumtion (vilket är exakt det vi gör i Sverige, vi FROSSAR i kött) och därför satte jag som nyårslöfte 2015 att jag under 2016 skulle äta mer vegetariskt.

Ett mål måste vara mätbart

var det någon som sa.

En vegetarisk dag i veckan kändes för enkelt. Det borde vara allas basnivå att man en dag i veckan kan tänka sig äta något annat än kött. Så jag bestämde mig för att ta i lite mer.

”Minst hälften av alla måltider under 2016 ska vara vegetariska eller utgöras av fisk”. Jag gjorde det enkelt med frukosten och bestämde att ingen frukost under 2016 skulle innehålla kött.

Det kan inte vara nödvändigt att en dag ska behöva börja med ett dött djur på mackan för att jag ska överleva

tänkte jag.

Annars utgjordes 2016 av 366 dagar. Det innebar 732 luncher och middagar och minst hälften av dessa skulle alltså vara vegetariska.

Sedan 1:a januari har jag bokfört i min kalender med ett litet ”v” för varje dag jag ätit både vegetarisk lunch och middag och ett halvt ”v” om jag bara åt en vegetarisk måltid den dagen.

Jag har precis räknat ut resultatet. 100% vegetariska frukostar (med viss reservation för att vissa ostar som jag inte kunnat kontrollera innehåller löpe vilket är komage och alltså inte vegetariskt vilket många missar). 605 av mina 732 måltider har varit vegetariska eller bestått av fisk (majoriteten vegetariska). Detta innebär alltså att jag ätit 83% vegetariska luncher och middagar och att jag slagit med nyårslöfte med råge!

Utöver att jag därigenom minskat min påverkan på planeten så upplever jag också att jag mår bättre av att äta mindre kött och att jag äter hälsosammare i övrigt. Sedan typ augusti äter jag därför nästan bara vegetariskt om jag inte är bortbjuden och inte kan påverka vad som serveras. Detta kommer jag fortsätta med så även om jag inte kommer bokföra mina måltider vet jag att jag övergått till en mer hållbar livsstil för alltid genom att jag satte mig in i den vegetariska matkonsten på riktigt under 2016.

Om jag som köttokig klarade detta kan du också göra det. Så mina bästa tips för dig som har ”mer vegetariskt” som nyårslöfte är:

  • Mät och bokför annars kommer du slarva. Se till att verkligen göra detta ordentligt och sätt upp ett ambitiöst mål från början.
  • Ladda ner en app med vegetariska recept, tex Arla Kökets, som har veckovisa vegetariska matsedlar. Jag använde detta jättemycket de första tre månaderna innan jag kom in i tänket på hur man kan ersätta kött.
  • Krydda mer än du brukar och använd kryddor du inte använt så mycket förut, tex garam masala och gurkmeja. Tänk utanför din matmässiga comfort zone.
  • Byt ut allt där du normalt hade använt köttfärs till gröna linser eller quinoa (eller quornfärs men det tycker inte jag är lika gott).

Jag har både vänner och kollegor som vill ha tips på vegetariska rätter så inom den närmsta framtiden tänkte jag lägga upp de bästa recepten jag stött på under 2016.

 

God fortsättning!