Alla stockholmare är jämställda, men några är mer jämställda än andra

Min vän och kollega Jan Furumo gjorde en intressant observation när han gick till jobbet i fredags. Jag bad honom skriva ner det till oss, varsågod Janne!

I Stockholm tillämpar man sen ett år tillbaka jämställd snöröjning. Tanken är att man ska snöröja så att fotgängare, cyklister och de som åker kollektivtrafik (många kvinnor) gynnas istället för den mer traditionella snöröjningen då man först ser till att bilarna (många män) kommer fram. Det är ju lättare att köra bil i 10 cm snö än att gå eller cykla.

Det låter klokt, men på min promenad från Centralen till Slussen i morse fick jag erfara vilka konsekvenser den jämställda snöröjningen har i staden. Gångbanorna var varken sandade eller plogade så två dagar efter snöfallet halkade jag och mina gångtrafikantvänner med stora svårigheter runt i modden. Fast, cykelbanorna var helt rena från snö. Barmark!

Jämställd snöröjning betyder tydligen i Stockholm att det är cyklisterna som ska kunna ta sig fram. Men vilka är då cyklisterna? De få cyklister jag såg i morse var män i åldern 30-50 år. De fotgängare jag såg var män och kvinnor i de flesta åldrar. Men inga äldre som har svårt att gå eller är rädda för att halka och inte heller föräldrar med barnvagn.

Kommunerna måste sluta med att ha en jämställd snöröjning och istället satsa på en som är jämlik. Om vi istället börjar prata om en jämlik snöröjning så ser man då först till att  fotgängarna kan ta sig fram på ett någorlunda riskfritt sätt. Om det gör att cykelbanorna får vänta två dagar på barmark så är det något åtminstone jag, tant Anna och Jesper med barnvagnen kan leva med.

snorojning

Slussen kl 08:30 fredag den 11 november 2016

 

/Jan Furumo