Jag har gått en mil i era skor för att bygga broar mellan akademi och praktik

Ni vet den där berömda avgrunden som breder ut sig mellan dom där forskare och vi som arbetar mer hands on med MKB. Jag kan tala om att avgrunden är lika djup sedd från andra sidan. Men på båda sidor finns även en oerhörd nyfikenhet, för att inte tala om ett stort behov, av den andre.

Jag har gått en mil, ja faktiskt hundratals mil, fram och tillbaka över avgrunden. Och jag kan berätta att egentligen är vi inte så olika. Det vi har är olika verktyg. Verktyg som vi lätt bygger både broar och kunskap med om vi använder dom tillsammans.

Men för att kunna uträtta dessa stordåd måste ni först veta det här:

Kära forskare,
De där så kallade praktikerna, de som hos oss heter sånt som konsulter och kunder och uppdragsledare och Åsa och Tobias och miljöutredare. Vi sitter här framför våra datorer, vi springer på möten, pratar i telefon, fikar, har hejdlöst roligt, oroar oss, slår våra kloka huvuden ihop och försöker, försöker sådär riktigt ordentligt att göra något bra. Men vi behöver hjälp ibland för lösa trixiga problem, veta vad som är den bästa vägen framåt och kunna bedöma om det vi gör blev lika bra som vi tror.

Kära konsulter (och alla andra MKB-professionella)
De där så kallade forskarna, som hos oss heter sånt som doktorander och docenter och forskningsassistenter (inte att förväxla med forskarassistenter…) och Sylvia och Kerstin och Matthew. Vi sitter här framför våra datorer, vi springer på möten och – ja, precis samma sak som det ni gör faktiskt. Och vi behöver er hjälp för att kunna hjälpa er.

Som forskare behöver jag få chansen att komma er MKB-professionella  nära. Få observera och ta del av vad ni gör, era funderingar, svårigheter och förväntningar. Att försöka förstå er situation och se er verklighet genom era ögon.

Som konsult behöver jag möta er forskare som ställer initierade frågor och som kan konsten att lyssna och skapa plats för reflektion. Som speglar mitt arbete med hjälp av tydliga begrepp, principer och samband däremellan. Som kan hjälpa mig få distans till mitt arbete och se min verklighet genom era ögon.

Lyckas vi med det bygger vi både ny kunskap och överbryggar avgrunden genom att helt enkelt låta våra erfarenheter och kunskaper spegla och återspeglas i varandra.