Klimatavtalet i Paris – ett beundrarbrev

Jag vill tacka er som kämpat med förhandlingarna för ett klimatavtal i Paris och fick ihop det till slut. Hösten har varit fylld med dåliga nyheter men ni rodde ett klimatavtal i hamn som ett ljus i mörkret. Ni räddade 2015.

Ni har en sådan otacksam uppgift som jag bara kan fantisera om. Ni vet att världen måste ändra beteende för att kommande mänskliga generationer ska ha en värdig livsmiljö. Ni vet också att de ni förhandlar med i mångt och mycket är att valda för att skydda sina länders kortsiktiga intressen. Världen vet att mycket behöver ändras men utgångspunkten är ofta att andra helst ska göra mest. Nimby på global nivå. Ingen lätt ekvation att få ihop. Och får ni till ett avtal kommer många att tycka att det borde vara mer.

Jag beundrar er som verkar i det tysta utan att ge upp när ni bemöts av argument som på lång sikt kan tyckas småaktiga.

Men ni fick till ett avtal! Hurra! Det verkar vara ett bra avtal eftersom den massiva kritiken har uteblivit. Det finns en målsättning och en strategi för ständig förbättring. Världens länder har ögonen på sig. Jag tror det betyder något, trots att det saknas sanktioner mot länder som struntar i alltihop. En moralisk seger är också en seger.

Jag hoppas med allt vad jag har, att ni förhandlare kan koppla av i jul och känna er nöjda innan ni startar igen med någon annan omöjlig uppgift.

Vi på Miljöbloggen önskar också alla våra (övriga) bloggläsare en riktigt vilsam och
God Jul och ett Gott Nytt År. Även icke-globala arbetsuppgifter kan vara nog så svettiga att få ihop.

Litet länkar om avtalet för de som vill läsa på.

http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2015/12/klimatavtal-klubbat-i-paris/

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/landerna-overens-om-globalt-klimatavtal

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/klart-varldens-forsta-globala-klimatavtal/

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/647606?programid=412

 

Forsån i Dalarna i vinterskrud får symbolisera att framtiden känns hoppfull.

Forsån i Dalarna i vinterskrud får symbolisera att framtiden känns hoppfull.