Hållbarhet, Brottslighet, och Yrkeskunnande

Mitt i semestern kommer jag hem och inser att vi har haft inbrott i huset. Dörren skadad och ett fönster sönderbrutet. Efter en viss rundringning hittar vi en lokal glasmästare som kommer direkt. Det visar sig att det är många hus i området som haft inbrott nästan samtidigt. Glasmästaren har mycket jobb utöver de vanliga. Han har lyckligtvis också en kollega som är lämpad att laga vår dörr. Kollegan tänkte som glasmästaren uttryckte det ”försöka ta semester två veckor” nästa vecka. Dock lyckas han klämma in en reparation innan semestern.

Ett bedrägligt sommarlugn. Fönsterhandtaget tillfälligt spärrat med ett vinkeljärn och en tjock plastskiva fastskruvad på insidan i väntan på fönsterbyte

Ett bedrägligt sommarlugn. Fönsterhandtaget tillfälligt spärrat med ett vinkeljärn och en tjock plastskiva fastskruvad på insidan i väntan på fönsterbyte.

Det är uppenbarligen stor skillnad på branscher. I mitt jobb stannar Sverige på sommaren. I hans bransch är det högtryck. I andra delar är det ingen skillnad på branscher. Jag är så tacksam att han löser mitt problem på bästa sätt utifrån sitt yrkeskunnande, så vill jag också göra och uppfattas som konsult. Jag kan bara hoppas att jag inte bidrar till en ohållbar arbetssituation för honom genom mitt problems brådska.

Vi trodde dörren skulle behöva bytas ut vilket inte är så kul ekonomiskt men med en reparation sparas både pengar och miljö. Det känns bra. Fönstret är dock utom all räddning och behöver bytas ut. Tråkigt när det bara är några år gammalt och gjort med bra material och hög kvalitet på utförandet.

Det är bara att inse att brottslighet är dåligt ur exakt alla aspekter av hållbarhet: socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Förvisso ger det arbete åt glasmästaren men jag skulle tro att han hellre gör andra saker än lagar det som någon förstört med flit.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt att tjuvarna nästan inte tog någonting. En del av barnens pengar och några inte jättedyra guldsmycken. Elektronik var tydligen ointressant. Nu vet ni vad ni ska prioritera att gömma. Göm även passen enligt polisen. Men de vuxnas sovrum är ett dåligt gömställe, där letas det riktigt ordentligt.

Jag önskar er alla en fortsatt trevlig sommar och kanske semester utan objudna gäster.