Var det bättre förr eller enklare?

En torsdagkväll snurrar tankarna i Sätrahallen. Som väntande förälder till tränande tonåring kan  tankarna börjar flöda fritt. Var det bättre förr eller enklare?

20140920_165503

Av ekosystemtjänster kan man göra mycket gott. Frozen cheesecake med ägg, socker, grädde och hallon.

En kompis från gymnasiet har startat en facebookgrupp där vi frossar i gamla minnen och foton. Det var en härlig tid. Mycket var enkelt, speciellt det som inte var komplicerat. Gör det du ska, så får du bra betyg.

Hur är det nuförtiden? Gör det du ska, gäller fortfarande.  Men vad man ska göra, ska man komma på själv. Och när man kommit på vad man ska göra, tycker några andra att man ska göra annorlunda. Det kunde de väl sagt på en gång, eller inte. Det kallas visst att samarbeta. Hur svårt kan det vara? Ja, det beror ju på. Vill man ha det på sitt eget vis är det svårt. Kan man tänka sig att det blir bättre när många får säga sitt, är det toppen. Slutbetyget kan ändå variera från toppen till botten.

Ibland väljer man mellan äpplen och päron. Vilket är godast? Äpplen säger en. Päron säger någon annan. Den som bestämmer får välja vilket ofta blir projektledaren. Viktiga val görs av politiker. Kanske morötter var ännu bättre eller palsternacka?

Och apropå samarbete. På gymnasiet skulle man toppa i allt. NO, SO, musik och idrott. Konstigt att man inte brände ut sig. Nuförtiden har man lyxen att gå till en kollega och be om hjälp med det man inte kan, vill eller hinner.

Men enkelt är det inte. De flesta frågor har inga självklara svar. Har världen blivit mer komplex eller har ökad kunskap, ökat medvetenheten om okunskapen. Att svara ja eller nej går nästan aldrig. Å andra sidan trollar man in onödig kunskap i frågan så det självklara svaret försvinner i röran. Ekosystemjänster är ett sätt att synliggöra en hel del självklara svar vi glömt bort. Vi behöver insekter, vattendrag och jordbruksmark. Kortsiktig ekonomi spelar i det sammanhanget mindre roll. Ekonomi är en social konstruktion vilket inte insekterna är, även om bin (som inte är insekter) är sociala.

Och jag har tagit bilen till Sätra från norra delen av stan. Lätt är det inte att ställa bilen även om man vet att det skulle behövas. Men världen jobbar på.