Jord, hjärna och hållbarhet – lästips inför julen

Varför spricker budgeten i alla stora projekt och varför gick romarriket under, egentligen?

Många tar en mycket lång julledighet, och hur trött man än är nu i slutet av december kanske man kan få lite småtråkigt och vilja ta in lite nya tankar. Här är två lästips från mig, plus en puff till mig själv om en bok jag själv inte har läst ännu.

Dirt – The erosion of Civilizations av David R Montgomery (ISBN: 978-0-520-24870-0)
Inget snusk om ni trodde det. En välskriven bok om en av våra viktigaste naturresurser – jordbruksmark – och hur stora högkulturer har fallit när man misslyckats med att vårda den. Här får vi läsa bland annat läsa om hur greker, mesopotamier och romare misskött sina jordar vilket bidrog till att deras riken föll. Högkulturer kräver nämligen ett överskott av mat så att vissa kan ägna sig åt konst, vetenskap och ingenjörskonst. Montgomery diskuterar givetvis också vår nuvarande kultur och hur vi behandlar våra naturresurser, inte minst jord.

Plogen är en av de stora bovarna enligt Montgomery, som puffar för plogfritt jordbruk där grödorna inte sås i fåror, utan planteras i små gropar tillsammans med bekämpningsmedel och konstgödsel. Plogfritt jordbruk hör man ganska lite av i den svenska debatten, som domineras av kampen mellan ekologiskt vs. konventionellt, så det ger en intressant vinkling.

Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman (ISBN: 978-91-7503-249-8)
Boken handlar om hur människor fattar beslut. Alla har nog sett den i pockethyllorna, men kanske inte riktigt orkat börja. Gör ett försök! Denne nobelpristagare skriver inte helt lättläst på sina ställen (själv måste jag pausa ibland), men han bjuder på viktiga insikter. Som att vi är lata när vi fattar beslut, att vi tror att det vi vet är allt som finns att veta och att vi hellre fattar beslut baserade på enstaka fall (om de är målande beskrivna, som till exempel i en kvällstidning) än på torra statistiska fakta.

Och hur var det med projektens spruckna budgetar? Jo, enligt Kahneman lider de flesta  projekt av överoptimism om budget och tidplan, vilket är helt mänskligt och naturligt. Kanske tur det, för om man visste vad det kommer kosta kanske ingen skulle våga göra någonting. En metod att förhindra detta är att ha en ”djävulens advokat” med god sakkunskap, som får till uppgift att tänka kritiskt när alla andra deltagare berusas av projektets alla möjligheter och inbillade frånvaron av hinder.

A changing World: Redrawing the map. The 11th Royal Colloquium May 2013. (ISBN: 978-91-637-4831-8)
Den här har jag inte läst. Ännu. Kung Carl-Gustav har samlat vetenskapsmän för att diskutera miljöfrågor sedan 1992. Inget jag kände till, men nu har jag fått ett exemplar i min hand av den senaste rapporten. Artiklarna är skrivna av svenska och utländska forskare och berör så vitt skilda ämnen som jordbruk, hälsa, migration och ekonomiska lösningar på miljöproblem. Hållbarhet verkar vara ledordet. Ser fram emot att läsa den. Kungen själv överraskar med mycket snyggt foto på framsidan.

God jul och trevlig läsning!