Industriellt återbruk av textilier, bara i sin linda

Har ni funderat på hur man återvinner och återanvänder halvslitna kläder och lakan? Kläder och annat som fortfarande går att använda kan säljas i secondhand-affärer. Kläder som är helt söndertrasade kan malas ner till nya fibrer och användas i helt nya saker.

Ett klassiskt exempel på återbruk

Ett klassiskt exempel på återbruk

 

Men kläder  som bara är halvslitna? Är inte det onödigt att mala ner totalt, när delar av tyget fortfarande går att använda? Varför kan man inte använda den del som är osliten till något nytt? Det saknas ett segment i logistiken för återbruk men det finns de som jobbar på idén.

Kolla det här: Svindyr design. Sandaler av gamla jeans. Kan det bli något? Coola sandaler

Till min glädje ser jag också att i Västra Götaland med den historiska textilstaden Borås pågår ett projekt med fokus på återbruk.  De gör kläder och inredning av textilspill och har gjort ett antal prototyper av airbagtyg och presenningar.

I min framtidsvision ser jag en industrialiserad process där en maskin sorterar textilierna i önskade färger. Automatisk mäter slitenheten och tygparametrar. Skär bort det som inte går att använda. Och automatisk sätter ihop kvarvarande tyger till rullar. Systemet borde kunna varieras med önskad design. Ut kommer tygrullar i olika färg, kategorier och med olika tygkvaliteter, tjocka, tunna, mjuka hårda. Därifrån kan vad som helst sys.

Jag tänker att stora aktörer i samhället skulle kunna göra en insats genom att börja i offentliga rum. Det gäller både offentliga lokaler eller kontor där man har höga hållbarhetskrav. Det kan också gälla utomhus med textila delar som repstegar, linbanor, dynor, parasoller, och markiser

Designers får en ny renässans när tygrullen man börjar med inte ser exakt likadan ut varje gång. Min framtidsspaning med automatisering är en stor investering och komplicerad att få ihop men knappast tekniskt svår. Alla delar finns. Inte värre än att få ihop ett stort vägprojekt.

I ljuset av Peak cotton borde detta bara vara början till att få ekonomi i köp av sin råvara.