Inga fjuttiga toalettprojekt i storstäderna, tack!

Torrdass åt alla! När hörde man det som val-löfte senast? Även i länder med snabbt växande slumområden är det rent vatten i kranen som folk önskar sig. Men det som sker i andra ändan, den frågan vill man inte riktigt ta i. Därför dör 700 000 barn av diarré varje år.

Sweden_road_sign_H14_svg

För en liten tid sedan deltog jag i ett seminarium på World Water Week. Temat var hållbar sanitet och ordnades av organisationen SuSanA, som står för Sustainable Sanitation Alliance. SuSanA är en sammanslutning av personer som arbetar med sanitetlösningar, främst i utvecklingsländer. Bill och Melinda Gates är några andra som jobbar med dessa frågor, så SuSanA är i gott sällskap.  Här kommer lite sammanfattande intryck av det som sas på mötet:

Sanitet i storstäder är en viktig fråga för 2015. När städerna växer som aldrig förr måste kiss och bajs hämtas och behandlas effektivt. Då vill man inte ha fjutt-projekt. Det ska vara ordentliga lösningar som tar hand om många människors problem. Storskaligheten till heders igen alltså.

Eftersom många utvecklingsländer har problem med vattenbrist är det ofta fråga om olika lösningar där man hämtar avföringen snarare än att den spolas bort. Det kan vara torrdass, septiktankar eller helt enkelt plastpåsar, som till exempel svenska Pee Poople. Det krävs alltså mycket transporter. (För slambilsnördar hade schweiziska forskningsinstitutet Eawag gjort en superfin kortlek med olika slambilsbilder. Succé bland mina avfalls-kolleger!)

Ofta lejs detta ut på entreprenörer, inte bara i Sverige. Och en entreprenör vill veta vilka investeringar som måste göras och vilken vinst man kan vänta sig.

Kopplingen mellan matförsörjning, sanitet och energi lyftes fram som ett spännande utvecklingsområde. I Sverige är biogas allt mer vanligt. Avloppsslam har vi lagt på åkrar länge. Men detta är inget statiskt område, det händer mycket hela tiden. Lyssna gärna på P1:s program Klotet om återvinning av näringsämnen från slam.

Överhuvudtaget talades det mest om insamling av kiss och bajs, inte så mycket om hur det ska behandlas efteråt. Jag fick en allmän känsla av att det inte funkade så bra. Man brottas även i resten av världen med problemet att folk slänger allt i dasset, vilket förstås gör behandlingen svårare.

Min slutsats är att sanitet är superhett och viktigt i en allt mer urbaniserad värld. Sverige är bra på sanitet så vi bör delta aktivt i det arbetet.

Tidigare inlägg på samma tema: Världstoalettdagen, Återvinning av fosfor, Slam och hållbarhet, Sanitetslösningar till Brasilien, Klimatkris i Västmanland