Så fixar du samrådet

Ibland innebär mitt jobb att jag förbereder och deltar i samråd för allmänheten. Häromdagen var jag på samråd som en i publiken. Det blev lite hetsigt i församlingen och jag lärde mig en del av vad som funkar och vad som inte funkar.

Det som inte funkade var:

För mycket och för liten text:  Det är svårt att läsa tätt skriven stil på femton meters håll på en power-point. Det ska vara lite text, inte liten text.

Svårbegripliga kartor: Tunneldragningen visades som ett svart streck på en obestämbar, beige-gul bakgrund. Det kunde lika gärna ha föreställt en mask på en sandstrand.

Grundvattensänkningar kan ge sättningar. På kartan över grundvattenpåverkan letade jag förgäves efter mitt hus för att se om jag är i riskzonen. Men det är svårt att hitta igen sig på en geologisk karta utan gator.

Tekniska termer: Vertikala schakt? Nivå minus 27? Det förstår inte många.

Gick då allting fel? Nej då!

När det började byggas upp en lite hätsk stämning var det en av talarna som stod på sig och sa ifrån att hon måste få hålla sin presentation. Det lugnade ner stämningen och hon fick stöd av flera i publiken. Sen gick det ganska bra.

Jag drar två slutsatser av detta:

  1. Berätta för deltagarna hur projektet påverkar just DEM och DERAS liv, hus, nattsömn och vardag. Teknikaliteterna kan man berätta i enrum för dem som är specialintresserade.
  2. Var ÖVERTYDLIG. Med allt. Mycket bilder och lite text.

P.S. Servera fikat innan presentationen, så blir man på lite bättre humör från början.