Engelsk skola självförsörjande på tomater

Hur kan man odla tomater till 2000 tonåringar, utan att ens ha ett riktigt växthus?

Föreningen Incredible Edible Todmorden och Todmorden High School i norra England, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg, tror att det går. Tillsammans har de byggt ett odlingshus i trä som värms upp med en luftvärmepump. Här ska man odla 24 salladshuvuden och 5 kg tomater varje vecka till de 2000 eleverna  i skolan. Samtidigt kommer man använda odlingen som en del av undervisningen.

Man satsar på två odlingsmetoder. Båda metoderna innebär att växterna växer i plastkrukor som står i en vattenlösning. Växterna har alltså inte sina rötter i jord.

I hydroponicodling gödslas växterna med en särskild näringslösning som man köper in. Systemet är väl beprövat och ger bra skördar på liten yta. Det används till exempel i stor skala i de holländska växthus som odlar många av de tomater och gurkor vi äter i Sverige.

Odlingslådor för hydroponicodling

Odlingslådor för hydroponicodling visas av vår guide Steve.

Aquaponic är ett liknande system men här är kombineras växtodlingen med fiskodling i ett försök att skapa en näringskedja i miniatyr. Fiskarna, en Tilapia-art, gödslar vattnet när de bajsar och vattnet används för att vattna salladen till eleverna.Målet för föreningen Incredible Edible Todmorden är att grönsaksodlingarna ska vara ekonomiskt lönsamma. De är inte riktigt framme ännu. Det största problemet är att växterna lider brist på ljus och elräkningen blir därför det som känns mest i plånboken. Fisken matas med traditionell fiskmat, men det är en mindre utgift och föreningen gör försök med att ta fram eget fiskfoder. Fiskarna tillför mest kväve till vattnet och växterna måste därför tilläggsgödslas med andra näringsämnen, framför allt järn, för att inte lida mineralbrist.

Aquaponicsystemet i Todmorden

Aquaponicsystemet i Todmorden

Det finns gott om hydroponics och aquaponics-system för hemmabruk. Söker man på nätet får man många träffar. Får bli till nästa års lista till tomten.