På väg mot framtiden med eko-bananer och Edward Snowden

 

Så där – då har vi sparkat igång 2014. De flesta av oss har jobbat några veckor och kommit in i vardagslunken igen. Ett nytt år brukar ju få oss att både summera och blicka framåt. Jag har blickat framåt och spånat på trender som jag tror kommer påverka oss (och vårt arbete) 2014. Här är min spaning:

Vi vill ha en giftfri miljö i år. Giftfria bananer säljer som aldrig förr. Allt fler eko-varor ploppar upp i butikerna. För några år sedan fick man fråga på apoteket om deos utan aluminium och så hämtade de någon bakom disken. På Åhléns kan du nu frossa i ekologiskt och giftfria deos, schampos och annat. Nästa steg är förhoppningsvis att klädesföretagen satsar mer på giftfria kläder. Jag tror på ett giftfritt 2014…. Eller i alla fall att vi konsumenter handlar mer (gift)medvetet.

Edward Snowden-effekten. Jag tror att vi kommer att se ytterligare avslöjanden av enskilda personer i år. Både på global nivå men även på lokal. Jag tänker inte bara på Edward Snowden utan även bland annat på mannen som filmade när en väktare jagade iväg en tiggare från tunnelbanan och sedan själv blev misshandlad. Genom filmen kunde han visa polisen vad som hade hänt. Genom våra mobiler blir vi alla potentiella visselblåsare.

Alternativa valutor på framfart. Det ska bli väldigt spännande att följa utvecklingen av den digitala valutan Bitcoin. Lokala valutor är ett annat fenomen. Genom en lokal valuta kan lokal handel gynnas samtidigt som det kan stärka en stadsdel. Jag tror jag heller aldrig har fått hem så många rabattkuponger och värdecheckar som under 2013 – butiker och affärers egna lokala valuta.

Ekosystem är naturens service till människan. Inom planeringen har vi pratat ekosystemtjänster i år och detta är något som vi säkerligen kommer fortsätta med. Genom att se naturen och dess olika system som en service, som dessutom är gratis, är det lättare att sätta ett värde på dess funktioner.  Ett förflyttat fokus från hur naturen skadas av människor och våra påhitt till hur vi människor skadas av att skada naturen. Betyder detta att det kommer sattasas mer på grönare infrastruktur 2014?

Världen blir mer reglerad. Globalisering är ett ord som vi stöter på ofta. Ny teknik och nyfikenhet tillsammans med investeringar och politik över nationsgränser gör att världen blir allt mer globaliserad. Men kanske har globaliseringen nått sin peak? Jag läste i en artikel nyligen att världen är mindre globaliserad nu än för 5 år sedan. Vad kommer detta få för effekter för politik och handel under 2014?

Filosofera mera. Att alltid ha tillgång till internet, en ljudbok, podcast eller musik gör att vi får stimulans jämt. Kanske kommer vi under 2014 söka en motreaktion. På lunchrasterna har vi på miljöavdelningen under hösten bland annat diskuterat vad lycka är, vad trygghet innebär och hur viktigt dagdrömmeriet är… Denna filosofiska anstormning kanske är ett utryck för att vi på vår fritid stimuleras av så mycket fakta att vi behöver filosofera av oss lite. För visst blir vi lyckliga av att dagdrömma?!

 

Det var allt från mig. Vad tror ni kommer påverka oss 2014?

 

framtiden

På väg mot framtiden med eko-bananer och Edward Snowden?