Djärvare mål tar Sverige till VM och räddar planeten

Bollen i mål. Spångas tjejer vinner matchen.

Bollen i mål. Spångas tjejer vinner matchen.

I fredags gick en viktig match för Sveriges väg till VM. Den mentala uppladdningen började i uppsnacket. Det är bättre med 1-1 än 0-0 läser jag i tidningen. Eh hur då? Vi ska väl vinna? Vad är det för inställning att satsa på oavgjort? Och när sedan matchen är förlorad. ”Jag tycker vi spelar bra säger spelare och förbundskapten… jada jada.” Nej, ska man till VM måste man vinna och inte nöja sig med bra spel och kanske oavgjort. Det är som att löpare säger. Jag hoppas ligga först nästan in i mål. Är de för nöjda med halvvägs och förlorar i slutändan?

Att nöja sig med halvvägs är kanske också symptomatiskt för vårt egna miljöengagemang. Om jag källsorterar så kan jag ta bilen till jobbet, eller om jag åker pendeltåg till jobbet då kan jag flyga till Thailand. Nej, tyvärr. Det räcker inte. Det krävs mer. Det krävs djärvare mål, mer jävlaranamma. Hur gör man?

Det finns inte ett självklart svar men många små för att rädda jordklotet. Jag tror på tekniska lösningar OCH beteendeförändringar. Mer samarbete mellan människor. Vi klarar oss inte utan varandra. Vi måste hjälpas åt. Vi måste rädda planeten med lagarbete på olika sätt. Några får anfalla, några försvara. Några får fixa bollen, gräset eller målet. Är man publik får man heja på de som är på plan. Ingen får strunta i matchen helt. Vi kan rädda jordklotet. Vi kan ta oss till VM. Vi måste bara vilja vinna.