Mikroplast i haven – vi måste få veta hur illa det är

havsbildMin kollega Cristina Frycklund har läst en rapport från Naturskyddsföreningen. Upprörande läsning men om det ska kunna åtgärdas så måste först alla bli medvetna om problemet så det är positivt att det kommer fram.

/Åsa Norman

Jag blev så upprörd när jag läste en av Naturskyddsföreningens senaste rapporter ”Raklödder till fiskarna” som belyser problemet med skräp i havet.  Jag upptäckte att jag faktiskt inte har koll på hur mitt sätt att leva i min vardag påverkar vattnet i miljön, i våra sjöar och hav. Det finns mängder av vardagsprodukter som verkar leva ett evigt liv efter att jag använt dem.  Jag tänker på mikroplast eller egentligen mikroplastpartiklar som visat sig finnas i raklödder, deodoranter och hudvårdprodukter. Och när man tvättar en fleecetröja spolas hundratals plastfibrer ut med varje liter av tvättvattnet. De kommunala reningsverken vet inte hur mycket av det här som renas bort.

Varje år släpper människan ut mer än 6 miljoner ton avfall i världens hav. Varje år!

Naturskyddsföreningens rapport som belyser problemet pekar på några möjliga åtgärder. Idag finns det bara lagkrav om att man ska ange om produkten innehåller mikroplastpartiklar för kosmetiska produkter. Så här kan något göras för att lagstiftningen ska reglera fler produkter. Det finns en mängd andra konsumtionsvaror, skrubbande produkter som tandkräm, bil- och båtvårdsprodukter, som kan innehålla mikroplaster som sprids i haven. I haven kommer de in i sjöfåglar, fiskar och musslor. Plastpartiklarna är både giftiga och orsakar fysiska skador på organismerna. Det är mycket som är okänt om vilka effekterna är, och det gör inte saken bättre. Om vi som konsumenter ska kunna göra bra val måste vi få veta. Jag vill kunna använda min upprörda energi till handling! Tur att det finns organisationer som Naturskyddsföreningen, som kan upplysa oss, så att vi kan börja göra om och göra rätt…

/   Cristina Frycklund, Vattenresursexpert Tekn Dr Grundvattenkemi