A Christmas Miracle!

Nu under det fortsatta arbetet på hemmakontoret har jag haft TV:n på i bakgrunden. Klockan 11 har sjuan visat en julfilm varje dag under hela december och det finns ett fenomen som återkommer i nästan varje film: A Christmas Miracle. Någonting i filmen ska lösas med hjälp av julens magi och mirakel.

Mirakel heter även årets mycket spännande julkalender och livets mirakel är av många även synonymt med barn.

Appropå just barn kom jag  igår över en studie länkad av Emma Sundh på instagram. Novusundersökningen hon länkade till visade att endast hälften av barn i åldrarna 12-18 år tror att vi kommer klara klimatkrisen och 60% uppger att de är ganska oroliga eller mycket oroliga för klimat och miljö. Samtidigt uppger 20% att de inte kan prata med någon alls om detta och hälften svarade att de inte kunde prata med sina föräldrar om det.

Jag kan inte annat än beklaga mig å barnens vägnar och säga att att jag förstår deras oro.

Springa milen under åtta

Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser motsvarar cirka 8 ton per person och år.  För att vi ska nå 1,5-gradersmålet behöver de globala utsläppen vara högst 1 ton per person och år till 2050. Det innebär en sänkning med nästan 90%.

Här ger jag dig som läsare en chans att låta det sjunka in.

*Konstpaus*

 

90%. Hur mycket innebär egentligen denna sänkning?

Låt oss anta att du får ut cirka 30 000 kr efter skatt. En motsvarande sänkning av din lön skulle innebära att du nu ska klara dig på 3 750 kr i månaden.

Tänk dig även att du och din partner bor i en lägenhet på 57 kvm. Nu ska ni helt plötsligt trängas på 7 kvm.

Och om du springer milen på en timme så skulle du nu behöva springa den på sju och en halv minut.

Där ser du tre exempel på vad nära 90% sänkning innebär.

Slutet på den mänskliga civilisationen

När man sätter den sänkningen i ett annat perspektiv än klimatpåverkan så inser man ganska snabbt hur mycket 90% faktiskt är. Det tycks närmast omöjligt i de allra flesta fall.

Vid 1,5 grader temperaturökning kommer vi att se märkbara effekter som ger konsekvenser på den livsstil vi har idag, så en viss förändring är redan nu ofrånkomlig. Men om vi går över 2 grader temperaturökning uppstår dessutom så kallade ”feedback loops”. Detta innebär att vår påverkan blir så stor att jorden återkopplar på vårt beteende och själv sätter igång processer som förvärrar uppvärmningen ännu mer. Skulle temperaturen öka ytterligare till tre graders uppvärmning kommer världen vara så förändrad att det förväntas innebära slutet för merparten av jordens ekosystem och slutet för den mänskliga civilisationen.

Den dystra nyheten är att med de åtgärdsplaner som världens länder presenterade vid Parismötet hamnar vi på minst 3 graders temperaturökning till år 2100.

Jag och mina vänner är just nu i det man skulle kunna kalla den typiska ”dags att skaffa barn”-åldern. Om jag och mina vänner antas skaffa våra barn inom de närmsta tio åren så kommer våra barn inte ens ha gått i pension år 2100 och våra barnbarn kommer då att vara i ”skaffa barn”-åldern. De kommer alltså vara i samma sits då som vi är nu; fulla av förväntan inför det som ofta kallas ”meningen med livet”.

Varför skulle jag och mina vänner välja att skaffa barn om mina egna barnbarn kommer få uppleva slutet på den mänskliga civilisationen? Varför skulle jag välja att utsätta dem för det?

Skor gjorda för 80km/h

Det kan bara finnas en enda anledning och det är för att vi faktiskt tror att det kommer att bli bra. Att det kommer lösa sig till dess.

Vi funderar på parallellen till att springa milen på 7,5 minut. Vi kan då konstatera att för att lyckas med detta måste vi dels uppfinna skor som får våra fötter att röra sig 80km/h och vi behöver även förändra vår livsstil drastiskt för att klara av en sådan ansträngning. Vi måste bygga muskler, äta rätt, träna mer och ta hand om kroppen.

Samma resonemang kan tillämpas när det gäller klimatmålet. Det måste delvis lösas med ny teknik, delvis med en ny livsstil.

Jag tror att merparten av er som läser detta, inklusive jag själv, inte har särskilt stor möjlighet att uppfinna ny teknik. Det är därför genom vår livsstil som vi drar vårt strå till stacken.

Hitta inte på ursäkter för att göra din aktivitet okej

De senaste veckorna har vi fått höra Löfven säga att vi inte ska hitta på ursäkter för att göra just vår fest, vår shoppingrunda och vår utlandsresa okej. Detsamma måste gälla i klimatfrågan. Vi kan inte fortsätta hitta på ursäkter till varför just vi ska kunna fortsätta leva som vanligt, medan resten av världen ska ställa om så att våra egna barnbarn slipper uppleva slutet på den mänskliga civilisationen.

Merry Christmas!

Det är inte dags att agera nu. Det är ett måste att agera nu. Du har till år 2050 på dig att minska med dina nära 90% och ta milen på 7,5 minut. Nedanför hittar du några konkreta och enkla saker du kan göra. Kanske något blir ett nyårslöfte?

Låt oss tillsammans skapa ett eget Christmas Miracle, om inte för oss själva så för barnen. Låt oss lindra deras oro med lika doser handlingskraft och julmagi. Låt oss vuxna vara det stöd och de förebilder de behöver.

 

God jul och gott nytt år på er!

 


Om vi ska nå 1 ton utsläpp per person till 2050 behöver du minska med i snitt 230kg CO2 per år.

Här är några konkreta tips på vad du kan göra under 2021. De små valen gör skillnad.

 

Sänkning av CO2-ekv utsläpp

Kostnad/Besparing

”Fun” fact

Byta ut en persons nötfärs (150g) i fredagstaco under 1 år till 150g sojafärs 211 kg på ett år 109 kr billigare Personlig favorit är helt klart Anamma formbar sojafärs
Byta ut 2 liter mellanmjölk till 2 liter havredryck i veckan under ett år 83 kg på ett år 1 040 kr dyrare Mjölk får man genom att tvångsinseminera kor. Kalven tas inom 24h från sin mamma eftersom det blir svårare att separera dem ju längre de står tillsammans. Den nyfödda kalven sätts oftast i en ensambox på 1kvm. Intressant är att jämföra med tex hundvalpar som man inte får skilja från mamman förrän vid två månaders ålder. Men kalvar ska klara sig själva utan sin mamma. Logiken där?
Byt ut en inrikes t/r flygresa till tågresa per år (tex Stockholm-Luleå) 216 kg för en resa 1 500 kr billigare När jag tog tåget t/r till Boden sist ingick frukost på hotell när vi klev av hemma i Stockholm
Köpa tre par jeans second hand istället för nya 39 kg för tre par jeans 2 700 kr billiagare Ett par nytillverkade jeans orsakar lika mycket klimatutsläpp som 197 begagnade jeans
Skippa Thailandsresan och semestra i Sverige 716 kg för en resa Det finns flera bra sidor på facebook om att semestra i Sverige
Köpa begagnade leksaker till barnen under ett år istället för nya 47 kg 800 kr billigare Det totala antalet leksaker som ett barn mellan 3-5 år har i genomsnitt är 536 st (leksaker med flera delar räknas som en leksak)
Köpa en second hand Iphone på tex Swappie istället för ny 80 kg 2 000kr billigare Swappie har 12 månaders garanti på deras återbrukade mobiler
Ta cykeln till jobbet (mars-oktober) om du har 5 km enkel resa istället för vanlig bensinbil 275 kg 1 580 kr billigare Hälften av alla resor med bil i Sverige är under 5km. 80% av resorna med bil i tätort är under 3km. 96% av sin livstid står bilen parkerad.
Byta elavtal från nordisk elmix till vindkraft om du bor i en lägenhet med ca 2 500 kWh/år 283 kg 0 kr På tex elpriskollen kan du jämföra avtal och det finns flera leverantörer där det klimatsmarta avtalet inte är dyrare vilket många säkert tror