Det våras för hönsen

Jag som är uppväxt på lantligaste landet med kor och får utanför fönstret blir extra glad varje gång grannhusets höns är ute och pickar och sprätter i rabatter och blomlådor. Det är en hyresförening som har hönsen tillsammans, och en granne berättade att de får cirka ett ägg var i veckan. Syftet är alltså inte någon självproduktion på ägg, utan att de ska ha ett gemensamt projekt. Och det där med djur i stan, eller ”urban farming” som det också kallas, är ganska intressant tycker jag.

När jag har varit med i framtidssworkshops eller liknande så brukar det ofta komma upp som en idé – att vi om 10 till 20 år ska ha en massa djur i stan. Både för matproduktion och för att bygga socialt kapital. Vissa tror dock att det är en orimlighet. Varför ska vi ha djur i stan? I Stockholm får ju knappast människorna plats, ska vi då bereda plats för en massa boskap också? Och vad tillför dem? Att Stockholm skulle bli självproducerande på kött betyder ju att vi behöver en himskans massa kor och grisar i stan – om köttkonsumtionen ser ut som idag alltså…

Men det finns ju som sagt andra fördelar. Att som hyresgäst eller bostadsrättsägare delta i ett gemensamt projekt med sina grannar betyder chans till nya bekantskaper och kanske ett sätt att gemensamt skapa en identitet för sitt område eller hus. Det finns exempel på hur stadsodling används som ett verktyg för att skapa starkare plats- och gemskapskänsla i områden. Läste för ett tag sen om ett projekt i Sydafrika, SCAGA, där stadsodling används i områden med informella bostäder som ett sätt att skapa möjlighet till självförsörjning. Verksamheten har växt till att flera av odlarna kan leverera grönsaker till affärer i området. Projektet bidrar alltså med så mycket mer än bara odlingskunskaper.

Det ska helt enkelt bli spännande att följa utvecklingen av både stadsodling och djurhållning i stan här i Sverige. Kanske kommer exempelvis skolor ha små stall med får som eleverna får sköta om. För att lära sig om djurhållning och gemensamt vara med och utveckla något. Väldigt bra för de som inte har möjlighet att ha egna djur hemma. Vad tror ni om ”djur i stan”?

 

Höna på Wollmar Yxkulls

En av grannhusets hönor, i bakgrunden syns hönshuset.

 

/Sarah