Att orka prestera

Idag är det grått och första dagen på en fullpackad arbetsvecka där stressen ofta gör sig påmind. Just därför var det så skönt att läsa detta blogginlägg

En grå men vacker vinterdag i Fors för några år sedan

En grå men vacker vinterdag i Fors för några år sedan

som jag kände satt som en smäck. Hoppas det kan pigga upp någon annan också. Det har mer koppling till arbetslivet i allmänhet än miljö i synnerhet,

Hon som skriver är coach och hjälper folk att nå en hälsosam livsstil. Många kommer till henne och vill ha hjälp att effektivisera sina arbetsuppgifter för att hinna med allt. Problemet är att när de effektiviserat de första uppgifterna tar de på sig ännu mer så känslan av otillräcklighet är lika stor igen.

Ja, det känner man igen. Tidplanen sträcks ut men man sitter ändå sista natten och fixar klart. Det håller inte och man måste inse att man ska göra annorlunda. Lösningen är (i förkortad version):

  1. Balans-sömn, bra mat, motion och meditation. Grundläggande behov för att kunna vara effektiv. Ja det vet nog de flesta men prioriterar det kanske inte ändå.
  2. Ha kul! Att jobba med miljöfrågor är inte alltid kul av olika skäl men vi måste göra det kul. Ta hjälp av varandra och peppa.
  3. Tydliga mål. Om man inte vet vart man ska vet man inte vad som är rätt sak att göra först. Jag tänker: Vad ska jag uppnå idag? Vad ska jag uppnå om en vecka osv.
  4. Kom ihåg andra människor. Jobba tillsammans, stärk och inspirera varandra. Jag tänker att det inte bara gäller familjen eller arbetskamrater utan alla vi samverkar med. Vi är inte bara konkurrenter eller beställare och konsulter utan också kolleger i branschen. Vi vill ofta samma sak.

Med detta önskar jag en härlig arbetsvecka! Själv ska jag åka skidor med arbetskamraterna på fredag så veckan är inte fullpackad med enbart jobb.