Sveriges 100 miljömäktigaste är utsedda. Grattis Johan Rockström!

miljömäktigast

Är Johan Rockström den som gör mest för miljön i Sverige? Nja, tittar man på kriterierna för vem som får poäng är det första kriteriet ”nytta i förhållande till reell makt”. Två frågor i en? Det slår ut alla med stor makt som kanske i absoluta tal gör mer nytta. Men jag ska inte vara gniden. Johan är en fantastisk resurs för Sverige.

Någon kommenterade att sådana här listor görs av de med för mycket tid. Men det håller jag inte med om. Listan ger en vink om vad som syns och inte. Den bli en plattform för diskussion. Varför hon och inte han? Varför här och inte där?

Jag saknar en enorm aktör på listan. Trafikverket! De har makten över vårt nationella transportsystem. Valet mellan väg och järnväg inför framtiden. Fattar ingen vilken viktig maktfaktor det är? Trafikverket slits mellan politiska viljor och allmän opinion och försöker parera så gott det går mellan fakta och värderingar. Ingen lätt sak.

Naturvårdsverket tog sista platsen på listan. Maria Ågren får väl symbolisera hela organisationen. Även här förstår jag att det inte syns vad Naturvårdsverket åstadkommer i form av yttranden och allmänna råd som påverkar människornas vardag. De har mer makt än vad som märks i media.

Kanske är det bättre att myndigheter får jobba på ifred. När mediadrevet går kan vad som helst hända som inte gagnar miljön. Men kanske skulle myndigheter också må väl av att ha en talesperson som syns och som kan tala om vad de gör varje dag. Om myndigheten har en stabil plattform i sitt varumärke står de säkrare och kanske slipper nerdragningar av budgeten. Troligen står de också säkrare i blåsväder från media.

Och var är miljökonsulterna? Vi kanske också skulle bli bättre på att säga vad vi gör. Då kanske vi kan stå pall i upphandlingar med dumpade priser. Eller vi kunde åtminstone jobba på att få  fler av våra kunder att komma in på listan genom bli bättre på att ge dem alla argument vi kan, för bra miljöprojekt och vilken pr det kan ge.

Jag avslutar i dur. Roligt att det finns en bunt politiker på listan. Men man skulle önska att de fanns högre upp.

Hela listan!

Sveriges 100 miljömäktigaste